Николета и Уриел - от джунглата на Коста Рика и снеговете в Аляска до една хижа в Родопите

Двамата стопанисват хижа "Момчил юнак"

18.04.2024 | 12:51 Редактор: Елеонора Танева

В рубриката "Завърналите се" Петя Кертикова ни разказва история за Родопа планина, където коренът така силно тегли, че няма как да остане нечут. 

След като живее в джунглата на Коста Рика, сред необятните снегове на Аляска и в магията на Перу, Николета - родом от смолянското село Момчиловци, най-накрая се прибира у дома. 

Преди да замине в САЩ, Николета учи регионално развитие в София. В продължение на 2 години работи в Министерството на правосъдието. Казва, че там разбира, че работата в офис не е за нея. 

"Усетих, че това не е моето, тази рутина, още тогава усетих, че градът ме изнервя. Чувствах се доста напрегната, а бях само на 22 г.", сподели Николета.

Прекосява Океана и американското приключение започва. Със събраните пари от работата в щатите Мериленд и Аляска решава да види Съединените щати. Докато чака на автобусна спирка в Калифорния среща и бъдещия си съпруг - аржентинецът Уриел - сърфист и застрахователен агент в Буенос Айрес. Запознават се, отношенията им се задълбочават и той я кани да посетят заедно Коста Рика. Там Уриел има близки от семейството. Освен че се наслаждават на жаркото слънце и големите вълни, двамата работят на плажа. 

Следват приключения сред необятните снегове на Аляска и магията на Перу. 

"Аз съм оттук (Родопи, бел. ред.), но го оцених, когато отидох там!", посочи Николета.

Двамата се установяват в Родопите и решават да стопанисват хижа "Момчил юнак". На близо 1700 м височина сякаш времето е спряло - няма обхват на мобилните телефони, има само интернет, с който да обслужват резервациите, и природа.

Двамата са сред най-младите хижари. А през 2023  "Момчил юнак" печели наградата за най-добра кухня. Главният готвач е мъжът в семейството - Уриел Зунино.

Амбицията на младата двойка е да разшири дейността си, като направи детски площадки, които да са в хармония с природата.

"Енергията, която има тук, е много специална. Другаде по света я няма. За момента това е моето, тук се чувствам щастлива и пълноценна", завършва Николета.

Вижте във видеото цялата история на Николета и Уриел.

Гледайте ТУК всички епизоди на "Завърналите се с Петя Кертикова"

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа