Избродирай ми стена: Силата на българската шевица

Да замениш Флорида с Елин Пелин: Диана Димитрова за бродирането по стените

24.02.2021 | 08:59 Редактор: Тодор Петров

Да извадиш шевицата от раклата и да ѝ дадеш нов живот. Това прави една българка от 4 години, откакто замени голямата Флорида с малкия Елин Пелин. Диана Димитрова е майка на 3 деца и PR експерт на общината в Елин Пелин. 

Макар и завършила икономика на отбраната и сигурността и искала да работи в системата на МВР, призванието ѝ сега казва е да бродира по стените на училища, детски градини и други учреждения и така да бъде промяната.

До този момент има няколко успешно завършени проекта зад гърба си. Сред тях реставрацията на паметните плочи на загиналите във воините в Елин Пелин, 3 пана от ръчно рисувани шевици, които красят фасадата на основното училище в елинпелинското село Мусачево, цветни пана от капачки, които шарят телената ограда на детската градина там, 18 пана от капачки на оградата на градския стадион в Елин Пелин, магерницата в двора на църквата в Гара Елин Пелин.  

"Идеята е да внедрим децата в това, което вършим. По този начин те ще разберат и оценят повече защо го правим и ще го пазят," казва Диана. 

Възпитала е децата си да обичат българското още с раждането им в САЩ. 

"Сега им дадох най-доброто - избора - това да бъдат българи или американци. Моя е задачата да им покажа колко е хубаво да си българин," споделя още Диана. 

И въпреки че дава нов живот на шевицата, българката не определя себе си като будител. Казва, че това е работа на всеки един човек. 

За времето в скитане в чуждите държави, за силата на българската шевица и за гордостта да си българин - гледайте във видеото.

Гледайте всички епизоди на "Завърналите се с Петя Кертикова" ТУК

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК