Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Морски и SPA туризъм

Първият морски курорт у нас е "Св. св. Константин и Елена" край Варна

12.06.2023 | 20:08 Редактор: Елеонора Танева

15 години преди старта на индустриалната революция през 18-и век е поставено началото и на морските забавления. Това се случва във Великобритания, в малкото градче Скарбъроу, разположено на брега на Северно море. Там през 1735 година са изобретени първите подвижни машини за къпане. Те са малки, дървени кабини на колела, които са теглени от коне. Така туристите безпрепятствено влизали в морето и необезпокоявани събличали дрехите си, за да се потопят във водата. Скарбъроу става първият курорт в кралството. Първоначално аристокрацията е привлечена не от плажа и вълните, а от минералните извори.

У нас пък първият морски курорт е "Св. св. Константин и Елена" край Варна. Решението за създаването му е от 1908 година. И оттогава до днес присъства на европейската карата като морски и СПА курорт.

Слънце, морски бриз и фин като коприна пясък - това е плажът на "Св. св. Константин и Елена". А медикъл СПА центровете, захранени с минерална вода, са истински храм на спокойствие. Специалните процедури, релаксиращите масажи, терапиите за лице и тяло и лечебните програми превръщат курорта в предпочитана дестинация за отдих през цялата година.

Древноримският учен Гай Плиний Секунд, известен още като Плиний Стари, за първи път споменава лечебните свойства на минералната вода. В своята 37-томен труд, наречен "Естествена история", описва изворите в белгийския град Спа. Той отбеляза, че водата там има вкус на желязо, пречиства тялото и лекува треска.

Днес СПА означава здраве чрез вода или здраве, което идва от водата. България е богата на извори с гореща минерална вода. Те са над 700 и са разпръснати из цялата страна.

В края на 2008 година Балканската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите обяви Велинград за СПА столица на Балканите. Най-голямото богатство на града са 77-те естествените термални извора. Всеки от тях е с различни показания, състав и температура и събират в себе си почти всички лечебни свойства на минералните води в България и Европа.

В СПА центровете на родопския курорт се прилагат програми за намаляване на стреса, редукция на теглото, бюти програми, всеобхватна превантивна грижа, която предоставя лечение с традиционни и алтернативни методи.

Вижте повече във филма на Миглена Георгиева.