Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Истинското лице на Горбачов

Той сложи край на Студената война, но не успя да предотврати разпадането на Съветския съюз

18.09.2022 | 20:22 Редактор: Ваня Кузманова

Той сложи край на Студената война, но не успя да предотврати разпадането на Съветския съюз. За САЩ и Европа е реформатор и миротворец, а в Русия го свързват с нестабилност и упадък. Михаил Горбачов изигра специална роля в съдбата на човечеството и ако не се беше явил на политическата сцена, светът нямаше да е същият.

Горбачов е роден през 1931 година в ставрополското село Приволное. Майка му е украинка, а бащата – руснак. Семейството е бедно и репресирано по време на сталиниския режим. Това обаче не пречи на бъдещия политик още на 19 години да стане член на комсомола, а на 21-на – на Комунистическата партия на Съветския съюз. Завършва "Право" в Московския университет, след това и "Аграрна икономика". През 1956 година Горбачов вече е Първи секретар на градския комитет на комсомола в родния си край. От тук започва кариерното му развитие като съветски политик. Пет години по-късно вече е първи секретар на целия Ставрополски район и е най-младият в ЦК на КПСС, а възрастните комунистически дейци му дават път за кариерно развитие.

"Андропов го направи първи секретар на ЦК отговарящ за земеделието с цел да се започне преустройството на селското стопанството на Русия", казва първият вицепремиер на България в периода 1986-1990 година проф. д-р Стоян Марков.

По това време Юрий Андропов е председател на КГБ. Той се интересува от три държавни въпроса – може ли Червената армия да спечели глобален военен конфликт, изпълнява ли Съветския съюз икономическата си програма и на какво се крепи властта на КПСС. За тази цел той поставя задача на Съветската академия на науките да отговори с доклад. Пише го заместник-председателят – акад. Татяна Заславская. Анализът показва, че силата на комунистическата партия е в машината на КГБ. Единствените петилетни планове, които са изпълнени са от ранните години на Съветския съюз.

"В резултат на този доклад съветското ръководство разбира, че трябва да заложи на човек, който е някак си и в очите на съветските граждани тогава и в очите на международната общност различен. Те приемат, че такъв човек е Михаил Сергеевич Горбачов. И така той става ръководител на Съветския съюз". Това каза доц. д-р Искрен Иванов от катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски".

На 10 ноември 1982 година умира Леонид Брежнев. Той е начело на СССР в продължение на 18 години. Периодът на управлението му е наречено "застой". След него на поста генерален секретар на ЦК на КПСС на бързо се изреждат Андропов, Черненко и Горбачов, чиято звезда изгрява през март 1985 година.

В средата на 80-те години световният елит започва да се променя. В САЩ Роналд Рейгън е избран за президент. Великобритания се управлява от желязната лейди Маргарет Тачър, а Съветския съюз за първи път си назначава съвременен лидер и това е Горбачов. В началото на управлението той говори за ускорение на икономиката, а във външната политика поема курс към затопляне на отношенията с останалите велики сили.

Целта на Михаил Горбачов не е разпадането на комунистическата система, а подобряване на функционирането й. Той иска да я модернизира, за да стане конкурентноспособна и устойчива на западния свят. За първи път говори за Перестройка на януарския пленум на ЦК на КПСС през 1987 година. Тогава обаче част от партийния апарат не го разбира. Интелигенцията пък схваща съвсем друго. В сателитните държави идеята за Перестройка е препредадена по съвършено различен начин. След допълнително внесени разяснения в средата на същата 1987 година стават ясни и публични параметрите на новия процес. А те са гласност за престъпленията на сталинизма, икономическа реформа и постепенно преодоляване на разделението в света, предизвикано от Студената война.

Първите официални разговори между лидерите на САЩ и Съветския съюз са по време на преговорите за ядрено разоръжаване започнали в Рейкявик, Исландия.

"В тази поредица от срещи се взема решение за сключване на договор за съкращаване на стратегически ядрени оръжия. Това устройва американците, защото вече имат технологии и сателити. Започнали са и програмата "Звездни войни". Съветският съюз също разполага със сателити и с технологии, но те не са толкова напреднали. От това решение губещият е Горбачов, но той е фокусиран основно върху икономическите реформи в своята държава", каза още доц. д-р Искрен Иванов.

През 1988 година американският президент Роналд Рейгън казва, че Съветският съюз вече не може да се смята за „империя на злото”, така както са го наричали по-рано. На следващата година съветските войски са изтеглени от Афганистан, а Горбачов признава, че присъствието им там е било в нарушение на международното право. Негова е и заслугата за разпадането на социалистическата система и мирното преминаване към демокрация.

"Без него процесите вероятно щяха да протекат по съвсем различен начин. Но наред с идването на Горбачов на власт, което без съмнение е от решаващо значение, трябва да се посочат и други глобални фактори. Това е общата криза на комунистическата система, която е най-вече икономическа, но също така и екзистенциална", казва председателят на Държавна агенция "Архиви" доц. д-р Михаил Груев.

На 9 ноември 1989 година пада Берлинската стена. С рухването на символа на Студената война се слага край и на Източния блок, и на комунистическите режими в сателитните държави на Съветския съюз, включително и в България.

На първи юли 1991 година е разпуснат Варшавският договор. Военният алианс на Източния блок просъществува 36 години. Приключването на Варшавския договор става без специални съвещания и срещи на високо ниво. Това е еднолично решение на Михаил Горбачов.

Перестройката, започната от Михаил Горбачов в родината му, е неуспешна. Той не успява да въведе пазарните принципи в руската икономика, не прави и конституция, която да гарантира права и свободи като в западните демокрации. През декември 1991 година Горбачов се оттегля от поста президент на Съветския съюз. Това съвпада и с окончателния разпад на СССР. Начело на Руската федерация застава Борис Елцин.

Бащата на Перестройката си отиде от този свят на 30 август 2022 година на 91-годишна възраст. Въпреки противоречивите оценки за решенията му безспорно е фактът, че той проправи път към една по-демократична Европа.

Гледайте във видеото целия филм на Миглена Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
НЪБ
преди 1 година
Че той никога не е заявявал че иска да запази СССР! И как ще обчсните че след като толкова е искал да го запази разпусн и предаде цеия Източен блок и всички съюзници по света. Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Пълен некадърник е предател, профука бездарно ресурсите на СССР, за които загинаха 30 млн. негови граждани през годините на ВСВ. Доведе до обезлюдяване на и демографско обезкървяване на цяла Източна Европа в полза на американските и западни корпорации. Милиони хора бяха принудени да напуснат родните си места и да си търсят препитание, други малини загинаха, ставайки жертва на престъпността и икономическата и социална разруха, която този некадърник, бивш комбайнер в колхоз, предизвика! Сигнализирай за неуместен коментар