Хиляди отдадоха последна почит на Горбачов, върху ковчега му има море от червени карамфили

Погребението премина обаче без присъствието на президента Владимир Путин

03.09.2022 | 14:20 Редактор: Теодора Патронова

Руснаците се сбогуваха с Михаил Горбачов. На траурна церемония в Москва хиляди хора отдадоха почит на последния съветски лидер. Погребението премина обаче без присъствието на президента Владимир Путин. 

Млади и стари московчани се редят на опашки около емблематичната Колонна зала в Дома на съюзите, за да отдадат последна почит на последния съветски лидер Михаил Горбачов. Минавайки покрай ковчега му, хората полагат цветя. Има море от червени карамфили.

"Лидери като Горбачов не си тръгват от историята след хлопване на капака на дъбовия ковчег", каза писателят Димитър Недков.

Церемонията обаче не е равносилна на държавно погребение и премина без присъствието на президента Владимир Путин. Добре известно е, че Путин и Горбачов са имали обтегнати отношения, като последната им среща е била през 2006 г.

По думите на писателя Горбачов е формиран от две дами.

"Първо, в житейското му битие е формиран от собствената си съпруга, а в геополитическото битие е формиран от Маргарет Тачър", обясни Недков.

И разказа малко известна история как Тачър изпраща Горбачов в шивашко ателие, където се шият костюмите на геополитическите играчи.

"Сещам се за сюжета за панамския шивач. Когато Горбачов влязъл да му вземат мярката, шивачът прошепнал: "Аз съм Бонд, Джеймс Бонд и искам да Ви предложа нещо." Горбачов тогава приел предложението", разказа той.

На Запад Горбачов е възприеман като човека, сложил край на Студената война. 

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК