Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Еволюцията в смартфона

Най-популярната функция на мобилния телефон не са разговорите или SMS-ите, а проверката на часа

04.09.2022 | 20:45 Редактор: Теодора Патронова

Пристрастяването към смартфона може да има сериозни последици за психичното здраве на хората. Девет от всеки десет души на възраст под 30 години в света имат фобия, че могат да останат без мобилния си телефон. Необяснимият страх се нарича "номофобия". В началото на новото хилядолетие GSM-ите навлязоха трайно в живота ни. От удобни телефони за разговор те се превърнаха в устройство без което не можем.

През 1947 година една от най-големите американски телекомуникационни компании "AT&T" пуска първото преносимо телефонно устройство. То тежи 40 килограма. Монтира се в багажника на автомобила и чрез него могат да се провеждат телефонни разговори по време на шофиране из големите градове на САЩ. Само за шест месеца клиентите на услугата вече са пет хиляди. През 70-те години теглото на устройството намалява значително до около 14 килограма. През това време инженерните проучвания и опити не спират. На 3 април 1973 година американският изобретател Мартин Купър провежда първия в света мобилен телефонен разговор от преносим апарат, който не е захранван от мотора на кола, а работи на батерия. Десет години по-късно на пазара излизат и първите GSM-и.

"През 1983 - 1984 година мобилните телефони са с размер около 40 сантиметра. Те са много скъпи. Струват около 4000 долара и само неслучайни хора могат да си ги позволят. В края на 80-те години GSM-име вече са много модерни. Всеки иска да има такъв телефон, а тези, които нямат финансова възможност си купуват пластмасови реплики", разказва д-р Младен Манев, главен уредник в Националния политехнически музей.

Едва през 90-те години мобилните телефони стават достъпни за повече потребители. Тогава размерът им започва да намалява. Изчезва антената. След това стават цветни. После в тях се вгражда камера, предоставя се достъп до Интернет, а в 2001 година излизат и първите смартфони. Те обединяват цялата съвременна мултимедия.

Най-популярната функция на мобилния телефон не са разговорите или SMS-ите, а проверката на часа. През малкото електронно устройство успешно може да се работи и учи, да се банкира, да се ползват социалните мрежи, да се играят видеоигри, да се слуша музика, да се четат книги, да се гледа телевизия и филми, да се правят снимки и видеоклипове и какво ли още не. Смартфонът е мощен миникомпютър, който казват, че е по-добър от този на космическия кораб "Аполо 11".

"Почти всичката иновативна техника от втората половина на 20-ти век е военна. Може би звучи банално, но това са фактите. Самият Интернет е замислен като военна технология преди да бъде разсекретен през 1992 година. Съвременните телефони са с вграден GPS и са капсуловани. Те излъчват сигнал, дори когато са изключени" казва още д-р Младен Манев. Всеки елемент в смартфоните е измислен и усъвършенстван в различни периоди от време.

"Създателите на мобилни устройства гледат как да ни вкарат възможно повече неща, които да използваме, затова и самата фотография вече не е същата както преди. Преди, за да се направи снимка, се купуваше фотоапарат и лента, която след това се проявяваше. В днешно време снимаме с телефон или цифров апарат и много рядко копираме снимките си на хартия" казва Алберто Стайков, уредник в Националния политехнически музей.

Развитието на отделните технически устройства преди да бъдат умалени и включени в GSM-ите могат да се видят в Националния политехнически музей. За своята 65-годишна история музеят е събрал богати фондове от прародителите на днешните "умни" телефони и всичко продължава да работи. Сред тях са телевизори с размери на шкаф, видео плеъри, стари компютри, така нареченото радио на Джеймс Бонд, прочутият фотоснайпер "Зенит". На това място времето се връща назад и нагледно се вижда колко бързо напредва техническата революция.

"В днешно време музика, може да се пусне от най-разнообразни плеъри, включително и от смартфоните. Но до преди 145 години единственият вариант да се слуша е живото изпълнение. Всичко се променя, когато американският изобретател Томас Едисон създава фонографа", казва Васил Макаринов, главен уредник в Националния политехнически музей.  

80 процента от цялата индустрия в момента е електроника. Това показват данните на американската статистика. Напредъкът в този сектор допринася за успешното развитие на най-сложните научни и технически проблеми и е от полза за всеки един от нас. А с постоянно усъвършенстваните смартфоните новостите бързо навлизат в живота ни.

Гледайте целия филм на Миглена Георгиева във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК