Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Тайните на пещерите

И до днес няма еднозначно мнение за какво са служили трапецовидните скални ниши в Източните Родопи

15.05.2022 | 20:40 Редактор: Теодора Патронова

И до днес няма еднозначно мнение за какво са служили трапецовидните скални ниши в Източните Родопи. Една от догадките е, че това са погребални камери. В тях са полагани урни с праха на починали хора от простолюдието. Твърди се, че в определен ден от годината нишите отварят врата към космоса. Тогава човешката душа осъществява връзка с вселената и лесно се придвижва във времето и пространството.  

Двама филмови оператори и един изкуствовед са решени да внесат известна яснота в древната загадка. Това са Красимир Андонов, Алекс Самунджи и Огнян Стоянов. Проектът им "Светлина и култ" впечатли дори "Нешънъл джиографик".

"Всичко започна като една фотографска серия и продължи със снимането на филм за трапецовидните скални ниши", казва Красимир Андонов. В продължение на седем години той, Алекс Самунджи и Огнян Стоянов, археолози и минералози, както и други съмишленици снимат и вдлъбнатините в Източните Родопи. "През 80-те години спелеологът Минчо Гумаров и екипът му правят опит да издълбаят скала с инструменти, които, според тях, са използвани по онова време. Ние решихме да допълним този експеримент и го направихме със собствен с каменоделец, който живее в този район. Резултатите ще ги покажем във филма "Светлина и култ", разказва Красимир Андонов.

"Учените имат различни теории, но нито една не е на сто процента доказана. Характерното за трапецовидните ниши е, че се намират само в Източните Родопи. Те са разположени на високи недостъпни места, където дори и със съвременна алпийска техника много трудно могат да бъдат достигнати. Интересно е също, че почти всички имат един и същи размер", обяснява Огнян Стоянов.

Идеята, с която приключенският отбор на Красимир, Алекс и Огнян тръгва към култовото място, е да се опита чрез светлината да разбере повече за загадката. Крайната цел е да открият нещо, което от пръв поглед не се забелязва.

"Светлината сама по себе си е божествена. Нашият професионален опит пък ни дава преимуществото, че знаем как да я използваме, да извадим детайли, които през деня на слънчево време не могат да се видят", разказва Алекс Самунджи.

Скалните ниши събират тримата ентусиасти, но това не остава единственият им проект. Заедно започват да влизат в пещери и да търсят нови провокации. С дигитални фотоапарати успяват да заснемат фотолуминесценцията на сталактитите и сталагмитите, което с просто око и челник не може да се види. Подготовката за снимката отнема време. Често пъти се налага в една пещера да се влиза няколко пъти, за да се избере най-подходящото място, споделят фотографите.

Вижте филма на Миглена Георгиева във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК