Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: "Младост" на 50

Спокойно може да се каже, че будната съвест на София е кварталът "Младост"

18.12.2021 | 20:00 Редактор: Здравко Черкезов

Мечтата на всеки столичанин е да отделя по-малко време за транспорт, защото придвижването в час пик е истинско предизвикателство. А как ли щеше да изглежда София днес, ако идеята за изграждане на плавателен канал се беше случила? Такъв е предвиден в първия градоустройствен план от 1938 г., изготвен от немския професор арх. Адолф Мусман. До реализирането му не се стига, защото започва Втората световна война.

През 50-те години канал все пак се копае, тъй като премиерът Вълко Червенков много искал около столицата да плават кораби. Сега по част от трасето на канала е изграден един от най-предпочитаните жилищни комплекси – "Младост". Ако идеята беше осъществена, жителите му днес щяха да имат още един алтернативен транспорт.

"Младост" е един от така наречените експериментални квартали на София. Първите блокове са пуснати в експлоатация в края на 60-те години. Аз имам честта да живея тук от 1970 година", казва Димо Димов, един от активните жители на комплекса. 

Спокойно може да се каже, че будната съвест на София е "Младост". Кварталът стана синоним на гражданска отговорност при изобличаване на нарушения и отстояване на права. Тук никой не е безразличен. Не се търпят и празни обещания. 

Основният им дразнител са новите строежи, посочва бившият кмет на района д-р Цвета Авджиева. Според нея занемарените зелени площи в квартала могат да се облагородят, ако общината отпусне средства за тях, но пари за крайните квартали обикновено не стигат.

Жителите на комплекса се гордеят, че някога междублоковите пространства са озеленявани от семействата им. Те ревниво пазят дори най-малките градинки и са готови да протестират срещу всеки, който ги разкопае.

"Омръзна ни да се борим. Ние се борим от години. Лично аз още от началото на 95-та – 96-та година, още оттогава", споделя Димо Димов.

Голям проблем в "Младост", както в цяла София, са недостатъчните места в детските градини. Това е и сред най-обсъжданите теми в социалните мрежи.

"Има парцели, подходящи общински, които трябва да бъдат вкарани в програмата за строителство на детски градини. Не се ли вземат мерки, в един прекрасен момент ще има пари, но няма да има къде да се построят", заявява администраторът на Facebook групата "Ж.к. "Младост" – София" Панайот Бориславов.

"Младост" е един от най-гъсто населените райони на София. Там от години се строи, но всичко започва на гола поляна. През 70-те – 80-те години Министерство на културата раздава ведомствени жилища на актьори, музиканти, художници, писатели в новостроящия се квартал. През 1981 г. в своя апартамент в "Младост" се нанасят певицата Мими Иванова и композиторът Развигор Попов.

"Ние живеем в "Младост" от момента, когато то си беше една поляна. Между многото турнета, които имахме в чужбина и в България, просто нямахме време да се устроим в България. И оказа се, че Министерство на културата разполага с контингент за такива закъсали актьори без жилища. Те ни връчиха един ключ и казаха адреса къде е, и аз паля колата, "Жигулата" да видим къде е, и гледам една поляна, и нищо няма", разказва композиторът Развигор Попов, а поп певицата Мими Иванова го допълва: "Една пасторална картинка, едни овце, крави пасат на едни поляни. И това беше мястото, където щяхме да се настаним ние."

Навсякъде вече има блокове, но за щастие "Младост" продължава да е красив и желан жилищен квартал от много хора, казва още Мими Иванова.

В "Младост" 2 живеят много художници и писатели. В "Младост" 4 – актьори и музиканти. В "Младост" 1 и 3 – военни. В жилищния комплекс домове имат популярни хора от различни сфери на живота. Това става мотив да стартира кварталната инициатива "Знакови личности". Отличието се дава всяка година на хора, които допринасят и за развитието на района. Наричат ги "новите Възрожденци".

"Направихме така, че всичките тези знакови личности, значими личности – да бъдат обградени с внимание, да бъдат стоплени. Наред с това ние осъществяваме и всеки месец културни развлечения. При всички случаи това нещо създава един климат, създава един друг живот в "Младост", от който всички ние имаме потребност", смята Здравко Попов, организатор на инициативата "Знакови личности на "Младост".

Знаковите личност на жилищния комплекс вече са над 30 души. Сред тях са професор Андрей Пантев, щангистът и треньор Иван Абаджиев, футболния функционер Валентин Михов, генералите – Златан Стойков, Люцкан Люцканов, Пламен Студенков, актьорите – Иван Налбантов, Латинка Петрова, Влади Въргала, музикантите – Митко Щерев, Володя Стоянов, Развигор Попов, Мими Иванова.

Според градския фолклор, ако кажеш, че си от "Младост" – това автоматично означава две неща. Първо, че си богат софиянец, защото имотите са изключително скъпи. И второ – че си бунтар по душа, но и съвестен гражданин, спазващ правилата, защото в квартала тарикатите не са добре дошли.

Вижте повече в репортажа на Миглена Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
ecos
преди 2 години
Аз също живея в Младост 1 от 70-та г. и не съм съгласна, че тази част е за военни - не познавам нито един военен, но има доста хора на изкуството, (а военните са в Младост 3), като напр. оперен певец, писател, журналисти, артисти - един от тях е Петър Слабаков. И този квартал си имаше своя културен облик, който обаче сега е изгубен заради пренаселването с всякакви хора от провинцията, стига да имат пари, защото наистина е скъп - там се продават малко апартаменти и цените им са поне като в центъ Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Експериментът е успешен Сигнализирай за неуместен коментар