Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Защо Афганистан?

Един от трима афганистанци гладува, докато са най-големият производител на опиум

02.10.2021 | 20:00 Редактор: Елеонора Танева

Съединените американски щати напуснаха Афганистан след 20 години сражения. Това се случи в последния ден на август 2021 г. След изтеглянето на янките азиатската държава отново е в ръцете на талибаните, които обявиха независимост и се заканиха да управляват по законите на шериата. Президентът Ашраф Гани избяга, а за неговите сънародници настъпи страх и суматоха – хиляди граждани се опитват да емигрират с последните американски самолети. Така приключи най-дългата война водена от САЩ, а големия въпрос е кой е победителят?

"Това, което виждам в Кабул поразително ми прилича на събитията в Сайгон от април 1975 година, на които аз съм съвременник. Американските войски как бягаха с хеликоптери от покрива на посолството в Сайгон“, казва външнополитическият анализатор Огнян Дъскарев.  

Сайгон или днешен Хо Ши Мин е старото име на най-големия град във Виетнам. До 1975-та е столица на Южната република. На 30 април същата година Фронта за освобождение и Народната армия превземат града и обявяват обединението на Виетнам. Тогава от покрива на американската дипломатическа мисия в Сайгон с хеликоптери панически бягат хиляди, които са сътрудничили на САЩ по време на войната. Кодовото име на операцията по извеждането им е "Силен вятър".

Когато американците напускаха Сейгон стоеше същият въпрос. Значи има едни хора, които – нямам право да давам оценки дали те са най-добрата част от нацията или не, но това са хората, които са застанали на страната на този начин на мислене, който ние изповядваме. И тези хора се оказа, че нямат място в един свят, който не ги приема. Така бившият премиер и бивш посланик в САЩ в периода 1998-2001 година Филип Димитров коментира края на войната в Афганистан.

"Проблемът е включително и в така наречената във военните среди стратегия за изход. Как да постигнеш ситуация, от която можеш да се изтеглиш без там да се получи тотален хаос или да се върнеш на квадратче едно. И се вижда, че това никак не е лесно. Тоест понякога да влезеш в подобен тежък конфликт е по-лесно отколкото да излезеш от него", анализира дипломатът Любомир Иванов.

По време на 20-годишната война Белият дом и НАТО вярват, че ще изградят в Афганистан модернизирана нация със стабилна демокрация, силна национална армия, по-добро здравеопазване и образование.

Още от първите изявления на новото правителство на талибаните стана ясно, че държавата ще се управлява по законите на шериата. Това е правната система на исляма, която произлиза от Корана и описва етичните норми на поведение, към които трябва да се придържат всички мюсюлмани. За разлика от западните правни системи, тя регулира не само отношенията между хората, но и връзката им с Бога и със съвестта на отделния човек.

За няколко конкретни престъпления има и фиксирани наказания.

За кражба се реже ръка, а за грабеж – и крак. Присъдата за прелюбодеяние е убийство с камъни като преди това осъдените са налагани с камшици. Женените отнасят по сто удара, а неженените по 80. Според шериата най-тежкото провинение е отстъплението от религията – то се наказва със смърт.

Афганистан е втората най-бедна страна в света. Почти половината от населението ѝ живее в мизерия и недоимък. По данни на Световната организация по прехраната около 14 милиона души не могат да си осигурят препитание. Брутният национален доход на глава от населението е 370 долара годишно. Престижни професии като учител или съдия са ниско платени, но за стандартите там това са много пари – по около 50 долара на месец.

Също така Афганистан е най-големият производител на опиум в света. Всяка година площите засети с мак се увеличават и към края на 2020-а достигат 224 хиляди хектара. Опиумният мак, от който се произвежда хероина осигурява половината от брутния вътрешен продукт на държавата. Експерти оценяват печалбата от дрогата на 550 милиона долара годишно.

Азиатската държава е богат и на редки минерали и скъпоценни камъни. Залежите им са оценени на един трилион долара.

„Това е страна, която е много слабо проучена. Знае се за залежите от лазурит и други полускъпоценни и рядкоземни елементи. Предполага се, че може да има и запаси от газ. Геостратегически разбира се Афганистан е важен. Много възможности има да се развие инфраструктура включително и в сферата на енергетиката към зоната на Индийския океан“, казва още дипломатът Любомир Иванов.  

В древността държавата в сърцето на Азия е била част от Персия. Легендата разказва, че когато Александър Македонски се опитва да я завладее, афганистански стрелец го прострелва с лък в петата и започват бедите му. Казват, че заради суровия климат и лошите условия на живот в планинската страна се раждат жилави хора. А заради военните неуспехи на руснаци и американци новото ѝ прозвище е "гробище на империи".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК