Афганистанската икономика е пред разпад, хиляди се нуждаят от подслон

664 000 души в цял Афганистан са били разселени

28.09.2021 | 07:52 Редактор: Юлия Христова
Афганистанската икономика е пред разпад, хиляди се нуждаят от подслон

Афганистанската икономика е на ръба на краха, което би влошило хуманитарната катастрофа в страната, предупреди Норвежкият съвет за бежанците, информира ДПА.

Зимата наближава и стотици хиляди вътрешно разселени хора спешно се нуждаят от подслон, топли дрехи и храна, за да преживеят суровото време, подчерта генералният секретар на Норвежкия съвет за бежанците Ян Егеланд, докато беше на посещение в Кабул.

"Говорих със семейства, които ми казват, че оцеляват с чай и малки парченца стар хляб", добави Егеланд.

В изявлението се казва, че от януари повече от 664 000 души в цял Афганистан са били разселени, което довежда общия брой на вътрешно разселените хора до 3,5 милиона. Според изявлението един на всеки трима граждани в страната е "остро гладен".

"Донорите трябва да се съсредоточат върху осигуряването на бързи и ефективни решения за предоставяне на спешна помощ за деца, жени и мъже, които просто не могат да чакат повече", настоя Егеланд. 

В изявлението се казва, че 16 милиона - от приблизително 32 млн. жители на страната - разчитат на хуманитарна помощ, за да оцеляват. По-рано този месец международната общност обеща повече от 1,2 млрд. долара за хуманитарна помощ за Афганистан.

Афганистан беше силно зависим от международно финансиране през последните 20 години, като 75% от целия държавен бюджет се получаваше от помощ.

С намаляването на сумите, безработицата се увеличава, бедността достига пик, а очевидната неспособност на талибанското правителство да смекчи икономическата криза само влошава хуманитарната ситуация в разкъсаната от войната страна, пише "Монитор".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК