Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Хроники на Съединението, част III: Революцията, която тръгва от Голямо Конаре

Комитети са били изградени и в Чирпан, Панагюрище, Асеновград и Пловдив

21.09.2019 | 18:10 Редактор: Ралица Братанова

През февруари 1885 година в село Голямо Конаре пристига революционерът Спиро Костов, който основава таен комитет за Съединението на България. За председател е избран местният свещеник Иван Генов, а за негов заместник Петър Шилев. 

Такива комитети революционни са били изградени в други селища, не само в Голямо Конаре. В Чирпан, Панагюрище, Асеновград, Пловдив. Но от време на време нещо се докладва в град Пловдив. Така, че идва такава депеша, такава телеграма, че нещо се мъти в Голямо Конаре и пловдивския префект Петър Димитров идва да направи проверка на кметството, разказва Марияна Килимперова, библиотекар при читалище "Съединение" в град Съединение. 

Гавраил Кръстевич знае какво става. Знае, че Голямо Конаре се бунтува и че там известният Продан Тишков-Чардафон подготвя народа за въстание. Областният управител Кръстевич обаче си мълчи и не съобщава нищо на османската власт в Цариград, обяснява Стефан Шивачев, директор на Регионалния исторически музей в Пловдив. 

В Голямо Конаре Чардафон организирал гимнастическо дружество, което се занимавало с обучението на младежи във военна подготовка и стрелкови умения. Подобни организации били създадени на много места в Източна Румелия. 

На 5 срещу 6 септември 1885 година от Голямо Конаре, днешен град Съединение, за Пловдив тръгва голямата чета на Чардафон. Целта е да се свали румелийската власт и да се обяви Съединението. 

За Пловдив тръгва и чирпанската чета, която първоначално е наброявала 80 души, но при постигането си в румелийската столица вече е от над 200 въстаници. В Чирпан Съединението е обявено на 5 септември 1885 година. 

Вижте още във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК