fallback

Историите ON AIR: Театралното село Замфирово

Културният живот успява да върне младите там

22.06.2019 | 20:00 Автор: Юлия Христова

От три години берковското село Замфирово има своя театрална трупа. Това се случило, след като кметът Ангел Ангелов събрал трупа от 13 самодейни актьори. Той също се включил в пиесата и като артист, и като режисьор. 

"Това беше едно мое предизборно обещание пред хората", казва Ангелов. Допълва, че е искал нещо да се случи в Замфирово. 

Репертоарът на трупата вече включва три пиеси. Салонът на читалище "Развитие“ в селото има 500 места. Всяка постановка на театъра минава при огромен интерес. Залата е пълна с хора, а билетите са на символична цена – от 1-2 лева. Ходят и на турнета в съседните села, близките градове и навсякъде са приети много добре. 

"Аз обожавам изкуството театър и не пропускам постановки и в Берковица, и в Монтана, и в близките градове, когато гостуват софийски театри. Уча се", казва самодейната актриса Екатерина Куздова. Тя е домакин в детската градина на селото. Разказва, че в Замфирово е имало театър и преди двайсетина години, но заради липсата на средства и намаления състав на трупата той е бил закрит. Сега е щастлива, че са го възстановили. 

"Ние се стремим по някакъв начин сами да си правим културни прояви и успяваме. В селото освен театрална трупа, има ансамбъл за изворен фолклор и няколко певчески групи", казва Спас Витанов, също самодеен актьор, който сега работи като охрана на един от язовирите край Замфирово. 

Кметът Ангел Ангелов споделя, че с възстановяването на театъра са успели да привлекат млади хора, които да се върнат да живеят на село. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Историите ON AIR
fallback