Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Театралното село Замфирово

Културният живот успява да върне младите там

22.06.2019 | 20:00 Редактор: Юлия Христова
Историите ON AIR: Театралното село Замфирово

От три години берковското село Замфирово има своя театрална трупа. Това се случило, след като кметът Ангел Ангелов събрал трупа от 13 самодейни актьори. Той също се включил в пиесата и като артист, и като режисьор. 

"Това беше едно мое предизборно обещание пред хората", казва Ангелов. Допълва, че е искал нещо да се случи в Замфирово. 

Репертоарът на трупата вече включва три пиеси. Салонът на читалище "Развитие“ в селото има 500 места. Всяка постановка на театъра минава при огромен интерес. Залата е пълна с хора, а билетите са на символична цена – от 1-2 лева. Ходят и на турнета в съседните села, близките градове и навсякъде са приети много добре. 

"Аз обожавам изкуството театър и не пропускам постановки и в Берковица, и в Монтана, и в близките градове, когато гостуват софийски театри. Уча се", казва самодейната актриса Екатерина Куздова. Тя е домакин в детската градина на селото. Разказва, че в Замфирово е имало театър и преди двайсетина години, но заради липсата на средства и намаления състав на трупата той е бил закрит. Сега е щастлива, че са го възстановили. 

"Ние се стремим по някакъв начин сами да си правим културни прояви и успяваме. В селото освен театрална трупа, има ансамбъл за изворен фолклор и няколко певчески групи", казва Спас Витанов, също самодеен актьор, който сега работи като охрана на един от язовирите край Замфирово. 

Кметът Ангел Ангелов споделя, че с възстановяването на театъра са успели да привлекат млади хора, които да се върнат да живеят на село. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК