Оманският фонд иска да рекапитализира КТБ

Стоян Денчев в Денят он ер

24.06.2014 | 22:29
Оманският фонд иска да рекапитализира КТБ

"Оман има интерес към притежаване на европейска банка с лиценз, сигурно ще направят всичко необходимо за рекапитализация на КТБ", заяви проф. Стоян Денчев, почетен консул на Султаната на Оман в България в Денят он ер на 24 юни.

Според него Оман би проявил гъвкавост, за да стане така, че да рекапитализира банката и да заработи отново – всичко зависи от условията.

"Хората, които работят в Оманския резервен фонд са с много висока квалификация. Едва ли с тяхно знание са ставали действия, противоречащи на българските закони, свързани с източването на банката" - каза Денчев и изрази предположение, че при такива съмнения, те биха реагирала веднага, за да запазят собствения си интерес и интереса на Оман.

БНБ трябва да постави условия, свързани с размера на инвестициите, които трябва да се вложат, за да стане банката адекватна на капиталовия пазар и възможностите да оперира на него.

Денчев предположи, че ще има преговори, на които оманската страна ще иска да защити не само наличните капитали, които има в банката, но и да запази влиянието си в нея.

"Досега КТБ беше най-добрата инвестиция на Оман в България, въпреки че се правеха опити за много други", каза Стоян Денчев.

Проф. Стоян Денчев е ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии, доктор на икономическите науки, бивш главен секретар на МС в правителството на Любен Беров, почетен консул на Оман в България.