Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Тракийците и тяхната бира

На Балканите се е произвеждала бира за първи път в Европа, отбеляза Любомир Радев

23.06.2024 | 18:05 Редактор: Йоана Великова

В предаването “Операция история” и рубриката “Тяхната история” ще научим неподозирани факти за света и живота на могъщите траки и дали те са правели и пили бира. За всичко това говори историкът Любомир Радев. 

“Навън вече е горещо, консумират се големи количества бира. Когато кажем тракийци, винаги се сещаме за тяхното вино, което са го пиели неразредено, гъсто, но тяхната бира остава в сянка, а те са били известни в целия древен свят с пивото си. Не знам защо не се говори така обширно. Тракийската бира се казва бритон и се смята от някои учени, че идва от глагола брити - нещо, което е варено, което прави странен паралел през историята”, каза Радев. 

В ефира на Bulgaria ON AIR тоя поясни, че бирата не се е зародила в Тракия, а в Египет и в Месопотамия. В Египет е открита цяла фабрика за бира от четвъртото хилядолетие. Бирата била и хранителна, защото била по-гъста, не толкова бистра. Най-ранната бира се е правела от ечемик, а на Балканите се е произвеждала бира за първи път в Европа. 

“Бирата била два вида - едната, ежедневната, бритон, а другата, сакралната бира, са я наричали на техния Бог Сабазий и оттам идва името сабазея. Името на този техен Бог буквално може да се преведе като свобода. Когато приемаш тази сакрална бира ти освобождаваш съзнанието си. За нея научаваме, че отново има два начина на приготвяне. Единият е по-лесен - при процеса на ферментация са се добавяли различни психотропни или халюциногенни растения, например омайниче, лудо пиле, които са се добавяли и използвали при мистерии”, разказа гостът. 

Гледайте целия разговор във видеото.