Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Славянска ли е славянската азбука?

Светите братя Кирил и Методий категорично са български просветители, заяви доц. Веселина Вачкова

26.05.2024 | 18:15 Редактор: Йоана Великова

В предаването "Операция История" и рубриката "Тяхната история" задаваме един от най-важните въпроси в нашата история - славянска ли е славянската писменост? Гост в предаването е историкът и културолог доц. Веселина Вачкова. 

"Според официалното обявяване на нашия празник - 24 май, това е ден на нашата просвета и култура и на славянската писменост. Тоест, имаме малко спорна и безспорна зона, ако подредим терминологията. Важно е да се каже, че просветата и културата са български, а писмеността е славянска. До 16-и век термин "славяни" изобщо няма. Неслучайно всички словеевски държави в името си имат "слово", защото понятието е "словени" и е създадено в контекста на българския Златен век и не е етническо, а е културно определение. Словени и Славяни не са едно и също", каза Веселина Вачкова. 

В ефира на Bulgaria ON AIR тя допълни, че Светите братя Кирил и Методий категорично са български просветители, а тяхната азбука категорично е българска азбука. Големият проблем е кой създава културния феномен "словенство".

Гледайте целия разговор във видеото.