Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

"Операция:История": Как милиони долари се озоваха в Лом?

ДС е работела в тясно сътрудничество с КГБ, но е имала тайни дори от съветските служби

24.04.2019 | 13:13 Редактор: Зара Паталева

Над 5 милиона долара дарява на България лекарят Андрей Георгиев в своето завещание. Голяма част от тях отиват за ломската гимназия "Найден Геров", общината в Лом и Медицинския университет в София. Той е роден в заможно семейство, възпитан в традиционните възрожденски ценности. Баща му е бил търговец, занимавал се е със земеделие, бил е кмет преди 9 септември 1944 година. След това е осъден от Народния съд.

Синът му Андрей Геoргиев успява да емигрира първо във Франция, после в САЩ. Участва като лекар в Корейската война. Преди това като поручик участва и в Отечествената война (1944-45) година срещу хитлеристка Германия. Живее скромно, има добра лекарска практика в Калифорния, а после в щата Делауер. Играе успешно и на борсата и натрупва състояние. През 2010 година посещава България и споделя, че би направил дарение за своята родна страна, но никой не очаквал то да е в такива големи размери.

Практически никому неизвестният до 2014 година Андрей Георгиев се превръща в един от най-големите дарители в съвременната ни история, разказа журналистът от "Труд" Любомир Йорданов в предаването "Oперация история" по Bulgaria ON AIR.

Държавна сигурност е била  репресивна структура, но тя работи съгласно тогавашните закони и Конституция, които отреждат на БКП ръководна роля. Тя е била на сравнително добро ниво, особено в периода след 1960 година. Според израелските служби за сигурност българското научно-техническо разузнаване е било трето по сила в света. ДС е работела в тясно сътрудничество с КГБ, но е пазела агентурата за себе си, имала тайни дори и от съветските служби.

Най-силно е била оперативна работа по гръцко, турско и арабско направление. ДС е разполага с много силна агентура в тази насока, разказа бившият офицер и служител от ДС проф.Бончо Асенов.

Според него след промените БКП "си измива ръцете с ДС", като ѝ приписва всички свои грехове.

На българска територия по традиция най-силно са действали турските специални служби. От 1944 до1989 ДС е разкрила 1500 агенти на турското разузнаване, 500 да предадени на съд, а останалите са "профилактирани". След 1989 година в България няма български или чужд гражданин съден за шпионаж, което е смущаващо.

Втора част гледайте тук >>