Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

По следите на костите на Левски и Бенковски

Разговор с историците Николай Иванов и доц. Александър Сивилов

25.02.2019 | 11:45 Редактор: Зара Паталева
По следите на костите на Левски и Бенковски

През 1936 година в Министерството на войната е създадена комисия, която да открие гроба на Левски. Работи се усилено. Събрани са показания на свидетели на обесването и сваляно от бесилото на тялото на Левски, възоснова на тях се прави обосновано предположение къде е положено тялото на Апостола. При разкопки на трудови войски са намерени скелет и две черепа. За единия от черепите има свидетелски показания, че е на Бенковски, чиято глава, освен че е била разнасяна като трофей, набучена на кол по села и по паланки, е била и веществено доказателство по време на съдебния процес срещу въстаници от Априлското въстание.

Има показания, че черепът на Бенковски е положен в гроба на Левски. За това, че това е вероятният гроб на Левски и Бенковски, има доклади. Полковник Куюмджиев дори предлага да се огради вероятният гроб на Левски и да се направи възпоменателен знак. Особена помощ при издирването на гроба на Левски оказва еврейската общност в България. Костите са предадени в Анатомическия институт на Медицинския факултет, после започва войната и  дирите им се губят. Някои твърдят, че са унищожени по време на бомбардировките, разказа историкът и писател Николай Иванов в предаването "Операция: История" по Bulgaria ON AIR.

В историята често в ключови моменти Русия и САЩ са били лоялни съюзници. Русия помага много на американците по време на тяхната борба за независимост, американските компания помагат много на Съветския съюз да проведе индустриализацията след революцията. По време на Втората световна война Сталин и Рузвелт са много по-близки съюзници помежду си отколкото с Чърчил.

Америка, като фактор в нашата история, се появява за пръв път по време на разследването на турските зверства от Априлското въстание. Ролята на дипломата Юджийн Скайлър и журналиста Макгахан е огромна за това англосаксонският свят да узнае за българите и тяхната борба.

Противостоенето между СССР и САЩ започва след победата над хитлеристка Германия и с идването на власт на президента Хари Труман, известен със своя антикомунизъм. Може да се каже, че Западът практически ни предава на Съветския съюз. Тодор Живков е бил прагматичен политик, опитващ едновременно да ползва безвъзмездно ресурсите на СССР и да търгува със Запада и с Япония. Той е типичен "реал" политик, разказа историкът доц. Александър Сивилов.

Втора част гледайте тук >>