Д-р Милен Врабевски: Все още у нас чорбаджиите ги броят за лоши хора

Наследникът на Тетевенския Ротшилд гостува във „Фамилно“

07.01.2018 | 11:00 Редактор: Доника Ризова
Д-р Милен Врабевски: Все още у нас чорбаджиите ги броят за лоши хора

Д-р Милен Врабевски е потомък на българския общественик, революционер и съратник на Васил Левски – хаджи Станьо Врабевски. Той продължава делото на рода си като основател на Фондация „Българска памет“ , която инвестира в национални приоритети, сред които са борбата с демографската криза, интеграцията на българските общности от историческата диаспора, изграждането на икономика на знанието и утвърждаване на националното чувство у младите хора в България.

„Хаджи Станьо е бил първи кмет на Тетевен след Освобождението и ако кажете в Тетевенско лоша дума за него, не ви чака нищо добро“ – каза в предаването потомъка на знаменития възрожденец.

Хаджи Станьо Врабевски е бил председател на Тетевенския частен революционен комитет и около участието му в Арабаконашкия обир все още има неясноти. След разкриването на аферата е арестуван и разследван от Софиийска извънредна следствена комисия. На въпроса„...Ами ти, бре, хаджи, защо...? Какво ти трябваше? Нали всичко си имаш? Той отговаря: „...Свобода на България ми трябва, ефенди...“

Осъден е на заточение в Диарбекир, откъдето успява да избяга и да се завърне по-късно в България с руска военна част по време на Руско –турската война.