Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Харалан Александров: Предизборната кампания ще бъде истерична, надига се антиевропейска вълна

"Не сме имали нормална политическа ситуация от 2020 година", каза социалният антрополог

06.04.2024 | 19:38 Редактор: Йоана Великова

"Съставът на кабинета, ако изключим факта, че господин Главчев извън съмнение е свързан с ГЕРБ, аз виждам много голямо и много успешно усилие да бъде направен не просто равноотдалечен, а балансиран и колкото е възможно неутрален кабинет с експерти. Това са хора, на които може да се разчита и които са готови в много тежък момент да поемат тази роля, защото да си министър е по-сложно, отколкото да си шеф на Агенция "Социално подпомагане", например", каза социалният антрополог Харалан Александров в предаването "Опорни хора".

Той коментира и поста на Калин Стоянов, който ще заеме длъжността служебен министър на вътрешните работи. Александров смята, че в представите си, специално на Кирил Петков, но и в цялата коалиция, имат версия за себе си като за елит, на който все не му се получава да вземе властта окончателно и МВР е причината да не им се получава.

"Предизборната кампания ще бъде много истерична, тя от известно време се води. Това, което е любопитно за нея, е, че тя ще се води на много паралелни плоскости. Едната ще са медиите - ще имате възможност да чуете много драматични изповеди, фантазии, обвинения и компромати. Другата плоскост обаче, ще е плоскостта на финансите, митниците и МВР, на силовите структури", каза социалният антрополог, поставяйки фокус върху предсрочните избори и предизборната кампания.

Той допълни за Bulgaria ON AIR, че тази кампания ще се води в сградата на парламента и това е голям шанс, защото този парламент има изключителна функция в едно радикализирано общество - да не допусне конфликтът да излезе на улицата. 

"Аз се надявам, че политика бихме могли да имаме в нормална ситуация, а такава не сме имали от 2020 година, включително и последното правителство, наречено "сглобка", което тъжно и жално се разглоби пред очите ни, не беше нормализация, защото не отговаряше на най-важното условие на демокрацията - симетрично представителство. Оказа се, че "Продължаваме промяната" разбират политиката като сделка, в която е разрешено в името на печалбата да лъжеш и мразиш", заяви още Харалан Александров.

Гостът не вярва, че ще има нормализация и смиряване.

"Не знам кой ще е най-големият печеливш или губещ на тези избори, но се надига в България много силна антиевропейска и антиамериканска вълна, която не знам къде ще спре. Ако се стигне дотам, че "Възраждане" стане втора политическа сила е добре, да не стане по-лошо", завърши Харалан Александров. 

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа