Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Ива Митева: Промените в Конституцията са много насипни. Това е белетристика

Много неща могат да бъдат оспорени, казва бившият председател на НС

08.01.2024 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването ОПОРНИ ХОРА гостува Ива Митева, бивш председател на Народното събрание. Тя коментира промените в Конституцията и кои текстове могат да бъдат оспорени в Конституционния съд.

„Промените са много насипни. Това е една белетристика и нямат нищо общо с издържан законов текст, да не говорим за конституционен.

Много неща могат да бъдат оспорени. Да започнем със сроковете, които въобще не си пасват в Конституцията - още в чл.64 промените, които направиха. Защото те казват, от една страна, че изборите за ново НС се произвеждат не по-късно от един месец преди изтичане на срока на пълномощията на действащото НС. Значи президентът може да ги насрочи и два и три месеца по-рано. Само че, не са пипнали и чл. 75 в който, след като бъде избрано НС, има едномесечен срок за неговото конституиране. Т.е., виждате в какви схеми могат да вкарат президента и тях самите. Защото при нас изборите са винаги в неделя и изчисляването на сроковете може да доведе до изкуствено удължаване на мандата на НС“.

Целия разговор гледайте във видеото!