Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Каракачанов: Нелегалното преминаване на границите е престъпление според българското законодателство

За европейските правителства е важно тези хора да не са в техните държави, категоричен е бившият военен министър

08.01.2024 | 18:30 Редактор: Таня Харизанова

В предаването ОПОРНИ ХОРА гостува бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той коментира темата за Шенген и искането за приемане на имигранти в България.

„Само за 2023 г. в България официално са заловени и регистрирани 15 хиляди нелегални имигранти. Нали се досещате, че от тези 15 хиляди три четвърти вече не са в България. Това е само за миналата година. Нека да си припомним, че този бежански поток е от 8 - 9 години. Ако сметнем, че всяка година са били по 5-6 хиляди регистрираните имигранти, не говоря за тези, които не са били заловени от нашите гранични полицаи и са преминали през България и са стигнали безпрепятствено до Европа, това прави няколко десетки хиляди.

Факт е, че гранични държави, през които преминават нелегални имигранти, са и Гърция, Италия и Испания. Нито една от тези държави имат подобно споразумение, с което се задължават да приемат обратно на своя територия онези нелегални имигранти, които са преминали през тяхна територия и са отишли в други европейски държави“, коментира Каракачанов.

„За европейските правителства е важно тези хора да не са в техните държави. И какво ще се случи. Тези хора вече са отишли там. Там те самите са се регистрирали, защото искат да получават социални помощи. В Германия, Австрия, Франция и други европейски държави, където са се настанили тези, които са преминали през България, те вече са се регистрирали, за да могат да ползват социалната подкрепа на тези държави – получават пари, жилища и живеят, без да работят“, каза бившият военен министър като добави.

„Аз съм убеден в това, което правеше и Швеция преди няколко години, че те ще подберат тези, които имат някаква професия, които имат някакво образование, които могат да бъдат интегрирани, и ще ни върнат тези, които за нищо не стават. Т.е. радикални елементи, маргинални елементи, хора, на които на тях не им трябват и ще им тежат на социалната система“.

Каракачанов бе категоричен, че „тези имигранти от Сирия и Афганистан не са тръгнали да бягат в България. Те много добре помнят как бившата канцлерка Ангела Меркел ги покани да отидат в Германия и че всички ще бъдат приети. Те отиват към Западна Европа“.

„Защо трябва да издържаме и храним едни хора, които са нарушили българските закони. Защото според българското законодателство нелегалното преминаване на границите е престъпление и се наказва със затвор, а не с баница и кафе“.

Целия разговор гледайте във видеото!