Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Зарков: Ще подложим на изпит пред КС определени промени в Конституцията

"Шенген не е да не си показваме личната карта на летищата", заяви бившият правосъден министър

30.12.2023 | 20:38 Редактор: Елеонора Танева

България на прага на Шенген.

"10 г. всичко беше в застой. Разговорите бяха: "България твърдеше, че всичко е изпълнено и трябва да влезе, а други твърдяха, че трябва да се изпълнят и критерии, свързани с върховенството на закона- този разговор между глухи ни държеше извън Шенген повече от 10 г.", заяви бившият правосъден министър Крум Зарков в студиото на "Опорни хора".

Той посочи, че по времето, когато е бил министър е свален механизмът за сътрудничество и проверка.

"В преговорите губи този, който го е най-много страх да загуби. В Австрия знаят сложността на нашето правителство и колко много иска да покаже, че нещо е постигнало. Не бива. България трябва да умее да защитава своите интереси", заяви Зарков.  

Той подчерта, че за нас е важно влизането по сухопътни граници. 

"Шенген не е да не си показваме личната карта на летищата, а коли, става дума за брутен вътрешен продукт, икономика, пълноправието на България", добави бившият правосъден министър.

Зарков е част от екипа на президента Радев, който анализира промените в Конституцията и преценява кои да бъдат атакувани пред Конституционния съд. Гостът заяви, че промените е трябвало да засягат само съставянето на ВСС и правомощията на главния прокурор, но се оказало, че "това не е достатъчно за нашата сглобка и тя тръгна да търси други въпроси".

"Препускането е опасно, както е опасно, когато строите къща, да се заигравате с основите. Конюkктурни промени в конституционния текст iа опасни за самата държава и се обръщат срещу тези, които са ги направили, това е доказано във времето", коментира Зарков пред Bulgaria ON AIR.

Няма поставени крайни срокове пред екипа за сезиране на КС.

"Определени моменти ще подложим на изпит пред КС. Няма да се препуска. Това, че те си поставят някакви срокове, свързани с оцеляването на тяхната сглобка - ние се интересуваме от датите, които ще управляват и ще бъдат управлявани", каза още Зарков.

Гледайте целия разговор във видеото.