Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Асен Агов: Денков е много ценен човек в управлението на страната

Те са коалиция – класическа коалиция, убеден е журналистът

13.11.2023 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването „Опорни хора“ гостува журналистът Асен Агов.

Какво показаха последните местни избори?

„Те бяха много показателни. Защото цялата политическа криза, която се търкаля, на практика от края на 2001 г. - тя тлееше, след това избуя, паднаха правителства, и общо взето нищо не се направи в България, освен да подпишем договора за членство в ЕС и НАТО.

Онова, което беше необходимо, бе да се извърши политически преход – т. е. да има справедливост, институциите да са в полза на обществото и хората да разчитат на сигурност.

За тези избори. Стъпили сме на здравия бряг на блатото, в което живяхме тези 20 г.

Защо сме стъпили на здравия бряг? Защото беше съставено нещо немислимо – правителство, което не можеше да се състави месеци наред. Състави се с всичките скърцания .

Те са коалиция – класическа коалиция, въпреки че бягат от това. И във всяка коалиция има напрежение. За мен Николай Денков, министър-председателят, е забележителен майстор на компромиса, без да прави компромис с убежденията си. Той е много ценен човек в днешното управление на страната като министър-председател. Ценен е, защото има зад гърба си авторитета на световен учен, от друга страна добре познава българската действителност. И не се хваща на закачките на Делян Пеевски, на Бойко Борисов и т.н. Върви напред“.

Целия разговор гледайте във видеото!