Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Владислав Панев, ПП-ДБ: "Лукойл" е получил 60 милиона повече, отколкото е платил

По думите на Панев на бензиноколонките цената не е съобразена с това, че "Лукойл" купува по-евтин петрол от Русия

23.09.2023 | 20:13 Редактор: Михаела Димитрова

След като депутатите гласуваха да отпадне дерогацията на руски петрол - ще се повиши ли цената на горивата?

"Не слугуваме на никакви интереси, видяхме какво последва след дерогацията. Разликата между цените на руския петрол и този на международните борси отива директно в собствениците на "Лукойл". Това излезе преди два дни от търговския регистър - платените данъци от "Лукойл" за 2022 година са за 85 млн. лева, включително извънредния данък. В същото време компенсацията за високите цени на електроенергията, която "Лукойл" е получил за същия период е за 142 млн лева. Държавата нетно дотира "Лукойл" в най-успешната му година, когато по сметки печалбата само от разликата на цените на единия и другия петрол сигурно е около 2 милиарда лева. Отделно цената на бензиноколонките си е пазарната цена каквото е в целия свят", коментира заместник-председателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Владислав Панев в "Опорни хора".

"Имаше предложения тези компенсации да са обвързани и с енергийна ефективност и с други фактори, които не се приеха в крайна сметка. Народното събрание прие тези компенсации да бъдат на калпак, за най-големите потребители като "Лукойл" големите компенсации да са повече от платения данък. "Лукойл" е получил 60 милиона повече, отколкото е платил", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи на бензиноколонките цената не е съобразена с това, че "Лукойл" купува по-евтин петрол от Русия сега. "Този прословут лев отива в собствениците на "Лукойл". Още миналата пролет предлагах разликата на цената между руския петрол и този на международните пазари да се облага. Приехме преди месец 30% от извънредните печалби да се облагат, затова се плащат 85 милиона, а не данък печалба, който беше около 15 милиона", обясни Панев.

Запитан дали ще се увеличат цените на колонките, той отговори, че краткосрочен план всичко може да стане, а в дългосрочен цената ще бъде такава, каквото е на пазара. "Видяхме, че държавата не можа да наложи миналата година цената да е по-ниска заради това, че "Лукойл" внася по-евтин петрол. Цената си беше такава, каквато си беше в околните държави. За мен правилното е да следваме пазарите, да имаме отворена икономика, да решим проблема с акцизните складове, които създават монопол. По този начин, когато истинска конкуренция, цената на бензина ще бъде по-нормална", е на мнение той.

Според него е за добро това, че цената на петрола не се определя от държавата. "България трябва да предвиди всички възможни проблеми, свързани с войната в Украйна, тъй като знаете "Лукойл" чия собственост е. Италианският опит е по-различен, рафинерията е в Средиземно море, където танкери много по-лесно могат да влизат, отколкото през Босфора и Дарданелите", посочи Панев.

Относно миньорите депутатът коментира, че нищо извънредно не се е случило. "Проблемът в енергетиката е много по-сериозен, той е, че за разлика от миналата година, когато цените на тока бяха рекордни, цените се върнаха към нормални нива. Финансовите резултати на мините "Марица-Изток" и на ТЕЦ-овете, които работят на въглища са отчайващи, те работят с над 50% по-ниска мощност, отколкото са работили миналата година, това не е изненада", подчерта той.

"Когато имаш много нови мощности, които произвеждат на ток на по-ниска цена от Мариците, те на кого ще се продават електроенергията през 2030 година, например? В момента, когато масово се инвестира във фотоволтаици, сега това се прави на по-ниска цена и на пазарен принцип, може би сме улучили точния момент. Дългосрочно това би довело до по-ниски цени на тока.. Важно е на хората да им се осигурят доходите за години напред, независимо от това как се развива енергетиката. Защо да не ги направим акционери в новите дружества, които ще възникнат в "Марица Изток"?, коментира Панев.

Гледайте видеото с целия разговор.


2
1 rate up comment rate down comment 0
Гост
преди 7 месеца
Абе голям разбирач е той ;) Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Енчо
преди 7 месеца
Панев няма ли да спре да се изказва по всякакви въпроси, все едно е компетентен Сигнализирай за неуместен коментар