Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Свинаров: В парламента още не могат да си разделят квотите

Свалянето на Гешев е замислена преди години програма, която се изпълнява със закъснение, казва бившият военен министър

26.06.2023 | 14:00 Редактор: Таня Харизанова

"За мен категорично трябва като членове на Алианса и на ЕС да помагаме на Украйна, точно както правят повечето държави от тези структури".

Това каза в предаването "Опорни хора" бившият военен министър Николай Свинаров по повод решението да се изпрати нов транш военна помощ в подкрепа на Киев.

Според Свинаров, жива сила не е предвидена да се изпраща. "Проблемът с така наречените военнолюбци и миролюбци е, че едните и другите искат мир, но никой от тях не знае, как той ще бъде постигнат, защото не зависи нито от едните, нито от другите. И тук говорим за фактори, които са наистина несъпоставими, не като военна сила, а като политическо мислене, логика и като национални цели и идеали, които една империя винаги ще има, за разлика от по-малките държави, които са дължни да обичат или да мразят по-големия си брат или сестра", коментира бившият военен министър в студиото.

Правителството реши, че на срещата на НАТО във Вилнюс ще присъства не президентът Румен Радев, а министър - председателят акад. Николай Денков.

"Според Българската конституция на подобни срещи трябва да присътва премиерът. Защото външната и вътрешна политика на страната се определят от Министерски съвет, дори когато се изисква решение на Народното събирание, то става единствено по продължение на Министерски съвет. Аз си спомням много добре, когато царят подписа договора за присъединяне към ЕС, той уважи желанието на президента Първанов и така на подписането присъстваха и двамата", обясни Николай Свинаров.

Битката на магистратите и сагата с Гешев и Сарафов гостът коментира така:

"За мен това е парадокс, защото през всичките тези години винаги Сарафов е бил човекът, който е замествал Главния прокурор по време на отпуск и отстъствия от страната. И в края на краищата се правим, че не знаем нещата, след като хората от улицата ги знаят. А този, който е бил най-близо до прокурора Гешев, не ги е знаел. За мен е съмнително", обясни бившият военен министър.

По повод търсенето на "чисти хора" за членове на новия Висш съдебен съвет гостът заяви, че е песимист, защото "няма никаква сигурност, че те ще са по-чисти, по-добри, по-големи професионалисти".

"Очевидно има голям проблем в парламента между политическите сили - още не могат да си разделят квотите. Вероятно ще имат и персонални противоречия в подбора на хора. И това, за съжаление, важи за една изключително важна, изключително многобройна част от българската администрация", добави Свинаров.

А дали ще се счупи сглобката, бившият военен министър отговори така:

"Защо някой приема, че има сглобка. Аз не съм съгласен. За мен единственото, което ги обединява, е правителството, което беше направено да минат основните неща. Като например бюджета. Вероятно ще се направи някаква крачка и в съдебната система. Както предния път се направи крачката със специализирания съд и прокуратурата. Но това не е достатъчно. Всички искаме да дойдат парите от еврофондовете, но да изпълним изискванията. Аз не знам колко закона вече са гласувани в изпълнение на тези изисквания. Същото се отнася и до приемането ни в Шенген".

Целия разговор гледайте във видеото!