Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Пеканов: Записите на Радостин Василев не помагат за по-доброто ни реноме в Европа

"За Еврозоната в момента нямаме независима парична политика", каза вицепремиерът по управление на европейските средства

27.05.2023 | 20:35 Редактор: Искра Ангелова

Не искам да коментирам нито твърдения, нито записи, самият аз не съм ги слушал, но мога да кажа, че със сигурност това не хвърля добра светлина върху България. Това не помага да ни е по-добро реномето ни в Европа. Това каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в студиото на "Опорни хора".

"Европа функционира с ясни правила и критерии. Те трябва да бъдат спазвани. Например, по отношение за влизането ни в Еврозоната - ясно беше казано, че инфлацията трябва да бъде адресирана, има законови критерии, които трябва да се спазят. Разбира се, в извънредни ситуации България може да се бори да получава отстъпки по линия на различните извънредни кризи, които се случват", допълни Пеканов.

Той е категоричен, че трябва да търсим начин да спазваме правилата, а не да ги заобиколим.

"В някои аспекти суверенитет означава ти да си на масата - там, където се взимат решения. Пример - за Еврозоната в момента нямаме независима парична политика - това е решение, което сме взели заради въвеждането на валутен борд, то е донесло своите позитиви, то е било правилното решение преди 25 години. В момента приемаме решения, които някой друг взима, а когато вече сме на масата и взимаме решенията за паричната политика, ние ще приемаме решенията, които така или иначе влияят върху нас", поясни вицепремиерът по управление на европейските средства в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му фигурата на главния прокурор до момента е била вездесъща и не е имало как да бъде контролирана.

Попитан дали вече с новите промени може да бъде "бутнат" главния прокурор, Пеканов отговори: "Промените влизат в сила след обнародването им в Държавен вестник. Текущите процеси, които се случват в последните седмици, не са променили законопроекта. Той беше представен от министър Зарков през декември - със същите параметри. Това беше позитивно развитие, за да покажем, че нещо, за което ни казват от години, че трябва да поправим, сме готови да поправим."

Той коментира и темата за парите по ПВУ така: "Голяма част от парите са за съдебната система - антикорупционната комисия и един много важен закон - за делата срещу журналисти. Това е огромен проблем в България, често получаваме критики за него, че е много лесно на политически лица да заплашват медии и журналисти."

Гледайте целия разговор във видеото.