Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Милен Велчев: Някои пера в бюджета са по-високи от средните за ЕС

За вътрешна сигурност харчим повече, отколкото другите страни, казва бившият финансов министър

02.05.2023 | 17:19 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Опорни хора" гостува бившият финансов министър Милен Велчев. Той коментира проектобюджета на служебното правителство и даде някои препоръки.

"Моята препоръка към служебното правителство е да се въздържат, преди да внесат проектобюджета в парламента, докато има ясна видимост за управляващото мнозинство, както и да поеме отговорност за неговото приемане. При положение, че той е внесен и това вече е факт, ще си позволя да отправя препоръка към депутатите, да не пристъпват към разглеждането и приемането на бюджета, докато няма или управляващо мнозинство, или поне ясно да го наречем „джентълменско“ споразумение за това, какви разходи ще бъдат приети и в идеалния случай, дори това е прекалено много силно, да се желае в навечерието на евентуални предсрочни избори, ако не се състави мнозинство. В идеалния случай, аз бих препоръчал да потърсят и намерят консенсус за съкращаването на част от разходите, които са записани в бюджета, за да може той наистина да придобие приемлив вид“.

Според Милен Велчев "разходите за издръжка са увеличени и освен това, в сравнение с другите европейски страни, някои от основните пера в бюджета са по-високи, отколкото средното за Европейския съюз, например за сектор "Отбрана и сигурност", по-специално вътрешна сигурност, защото за отбрана знаем, че имаме какво да догонваме, но за вътрешна сигурност ние харчим много повече пари, отколкото другите страни от Европейския съюз харчат. Например за администрация, говоря като цяло за държавата, а не по сектори, делът на работещите в бюджетната сфера спрямо всички, заети на пазара на труда, е рекордно висок в България, тоест има още много какво да се желае в областта на оптимизирането на администрацията и намаляването на нейната численост", категоричен е бившият финансов министър.

Целия разговор гледайте във видеото!