Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Ясен Тодоров: Няма термин "председател на НС на ротационен принцип"

В Конституцията е записано, че има един председател и заместници, категоричен е зам.-шефът на следствието

24.04.2023 | 17:25 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Опорни хора" гостува заместник-директорът на Националното следствие - Ясен Тодоров. По повод споровете около избора на председател на НС той заяви.

"Няма такъв термин „избор на председател на ротационен принцип“ и не може да има, защото, ако такъв е заложен изначално, това означава на определен период, определени хора да взимат този пост. В Конституцията е записано, че има един председател и заместници. Всяка парламентарна група излъчва свои заместник, както имаме един президент и един прокурор, така има един председател на ВКС, така има един председател и на НС. За да заеме друг народен представител този пост, настоящият председател трябва да подаде оставка, с което той става обикновен народен представител, но не става заместник, за да има следващ нов представител, той трябва да бъде избран по същата процедура и ако има някакво такова „джентълменско споразумение“ между две парламентарно представени политически сили, две парламентарни групи, които имат мнозинство, с което биха подсигурили такова гласуване, това означава, че ние през три месеци ще бъдем свидетели на процедури по избор на нов председател“.

Ясен Тодоров конкретизира темата: “Тук говорим за национален парламент, за основен закон, който трябва да се спазва. Ако това се позволяваше от конституцията е едно, но след като в конституцията е записано, че има 1 председател на НС и този председател е първият човек в държавата, това е административният ръководител на органа на законодателната власт. Така че, доста несериозно ми се вижда това нещо и според мен, не изглежда добре и в очите на хората“.

Гостът коментира и законопроекта за промяна на Наказателно-процесуалния кодекс.

„Това е законопроект, изготвен още в предишното ръководство на Министерство на правосъдието и който е следствие на едни предложения от българската страна към европейските институции – предложения именно за тези три основни промени, залегнали в законопроекта, които изначално бяха много критикувани и отречени от цялата магистратска общност. Говорим за следователи, прокурори, съдии, ВСС, но въпреки нашето мнение, по неведоми пътища, тези предложения влязоха в този план. Попаднали са в един раздел, който се казва „Бизнес среда и електронно управление“. Не виждам какво общо има изборът на парламентарна квота на ВСС или съдебният контрол върху отказите за образуване на досъдебно производство и механизъм за разследване на главния прокурор, защото по принцип се говореше за завишен контрол и отчетност, а тук става дума за наказателно преследване на главния прокурор и между другото и на неговите заместници“, заяви зам.-шефът на Националното следствие.

Целия разговор гледайте във видеото!