Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Росица Матева: Бюлетините няма да се броят събрани заедно

Ще има сбор от двата резултата от общо намерените бюлетини, казва говорителят на ЦИК

14.03.2023 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Опорни хора" гостува Росица Матева - зам.-председател и говорител на ЦИК.

Тя коментира видеонаблюдението и видеозаснемането, което ще се случи след края на изборния ден.

"Това е много важно да се уточнява навсякъде, за да не се притесняват избирателите, да не се доверяват, ако някой им обяснява, че ще бъдат записани как гласуват. Това не е вярно. Видеоизлъчване и заснемане ще има само и единствено на преброяването на резултатите от гласуването, на попълването на протоколите и на подписването от секционните избирателни комисии. Тоест устройствата, с които това ще се прави, ще бъдат включени от председателя на секционната избирателна комисия, след като приключи изборният ден, обявен бъде неговият край и започне преброяването на резултатите в съответната секция. Тогава избирателят на ЦИК ще извади устройството, ще го сложи на стойка и ще започне видеоизлъчването и заснемането на този процес", каза Росица Матева.

Зам.- председателят на ЦИК направи важни уточнения. „По принцип и преди да бъде въведено изискването за видеоизлъчване на преброяването, откакто действа този Изборен кодекс от 2014-та година, е записано, че преброяването на бюлетините и установяването на резултатите става, като от избирателната кутия член на секционната избирателна комисия изважда бюлетините една по една, отваря ги, показва ги на останалите членове на секционната избирателна комисия – на наблюдатели, застъпници, представители на партии, които имат право да присъстват в изборното помещение и обявява какъв е гласът, подаден с тази бюлетина. Сега разликата е, че ще се поставя върху маса или плот тази бюлетина, за да може да бъде показана и чрез устройството на хората, които наблюдават в реално време това броене. Тоест, устройството ще бъде поставено на стойка, насочено да записва и да излъчва вида и гласа, който носи бюлетината. И това трябва да се случи и с хартиените бюлетини, и с бюлетините от машинно гласуване и няма да има разписки. На практика вече машините ще отпечатват бюлетини и в машината няма да се записва гласа и той да се брои от отпечатания протокол и от записващото техническо устройство. Досега имаше електронна избирателна кутия в машините, в която се записваше гласа и той се установяваше чрез отпечатване на секционен протокол от машината и чрез извличането на данни за гласуването от машини от флашпаметта. Сега вече, с измененията на Изборния кодекс и с тези избори, за първи път предишните разпечатани разписки сега ще се отпечатат бюлетини за машинно гласуване и те ще бъдат броени от секционните избирателни комисии, така, както се броят хартиените бюлетини и гласът на всеки избирател, гласувал с машина, ще бъде установен с преброяване на тези хартиени бюлетини, отпечатани от машината“.

Росица Матева даде и някои подробности за изборния процес: "И в предходния вариант на протокола, който беше приела Централната избирателна комисия и административно се отмени, и в сегашния вариант на протокола, и при двата начина бюлетините няма как да се броят, събрани заедно. Едните бюлетини са 60 на 20 см, другите са 20 на 8. При всички положения трябва да се броят поотделно, последователно и всъщност записването на резултатите в момента ще става и в секционния протокол, не само отделно на чернова. По-рано бяхме решили, че ще се смята отделно и ще се запише общото число в протокола, но Административният съд отмени това решение, указа ни, че трябва да има записани поотделно гласовете от хартиените бюлетини и гласовете от машинните бюлетини, така че това ще се прави поотделно и ще има общ сбор от двата резултата от общо намерените бюлетини, в действителните гласове, в разделението по партии и коалиции, като искам да обърна внимание, че преференциите от гласуването с хартиени бюлетини и гласуването от машинните бюлетини ще се записват поотделно и няма да се събират от секционните избирателни комисии, защото на 4-ти април 2021-ва година, когато имаше много грешки в протоколите, най-много грешки имаше при сборуването на преференции".

Целия разговор гледайте във видеото!