Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Банкер: Суверенитетът на българския лев се загуби през 1997-ма с валутния борд

Левът е бил истински и независим 5-6 години, казва Левон Хампарцумян

28.02.2023 | 15:30 Редактор: Таня Харизанова

В предаването „Опорни хора“ гостува банкерът и финансист Левон Хампарцумян.

Разговорът започва с темата за еврото.

„Просто трябва да изпълним техническите критерии и политически да будим доверие в партньорите ни към еврозоната, към която ние се присъединяваме, както съм казвал и друг път, а не те към нас. Те трябва да са убедени технически, че ставаме и второто нещо е чисто като доверие, като мотивация, че ние наистина сме сигурни, че искаме да сме там, защото в България около 0.4 – 0.5% от стопанския оборот е в евро. Това е много малко и ние сме почти невидими икономически. Същевременно ще бъдем част от взимането на решение. Не можем да бъдем водещата сила, но ще бъдем в кухнята, в която се взимат решения и от време на време, когато има равенство между някакво противопоставяне, да се опитаме да наклоним в едната или другата страна, но това вече са такива дипломатически и технически неща, които ако подберем добри чиновници, които да управляват и изпълняват процеса, ще има допълнителни изгоди за България“, смята банкерът.

„Аз мисля, че Домбровскис освен икономист е и дипломат. И това, което той ни казва е „Оправете си нещата, гласувайте си законите, направете си разяснителна кампания, така че тези кресльовци, които искат да правят референдуми, да се укротят.“ Най-вероятно не им е особено приятно, защото инфлацията е технически критерий, който някак си е по-неутрален и затова го сложи най-отгоре. Но другите неща са точно толкова важни – технически критерии плюс политическо доверие“, каза гостът.

„Търговците на страх в политиката в момента са най-важните хора, които виждаме. Непрекъснато ни плашат с инфлация, че сме войнолюбци, че ще влезем във война, че ще си загубим суверенитета. Какъв суверенитет? Българските царства са използвали византийските монети, след това имаме турско робство, а след това лев, който е бил вързан за франка, сантимите, дори пощенските марки и т.н. Левът е бил истински и независим 5-6 години, защото след това е бил в рублевата зона на Съветския съюз по един или друг начин, контролирана валута, изкуствени черни курсове, бели курсове и т.н. Седем години, в които е катастрофирал драматично от управлението на някои хора, които и днес дават акъл и са били дейни участници в катастрофата на лева, но сега пак са на високи позиции и казват, че не сме готови. Суверенитетът на българския лев е загубен през 1997-ма година с валутния борд“, категоричен е Левон Хампарцумян .

Целия разговор гледайте във видеото!