Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Филип Димитров: Ако викаме "само нашите" като футболни фенове, резултатите няма да са блестящи

Компромиси в политиката се налагат, добави бившият премиер

15.02.2023 | 17:07 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Опорни хора" гостува бившият премиер и настоящ конституционен съдия Филип Димитров.

Разговорът тръгва от поредните предсрочни избори и омагьосания кръг, в който се въртим.

"Това е нещо, което не се е случвало само в България. Ситуацията е, разбира се, някъде по цялата тази скала между мъчителна и дразнеща, но така или иначе в крайна сметка, всичко зависи от това, което нацията реши да направи. Ако продължаваме да ходим на избори, като футболни фенове викаме „Само нашите“ и всякакъв разум остава на заден план, то разбира се, резултатите няма да са блестящи", казва Филип Димитров.

"Не може да стоварите всичко на гърба на политиците, защото не правят каквото могат. Някои от тях се стараят да превърнат ситуацията точно в това, защото може би така изглежда по-изгодно. Но в крайна сметка, трябва някой да се хване за това. Очевидно е, че в последните три години почти хората са склонни да действат по този начин. Може би, отчасти за това, защото фантазията за някакъв абсолютно блестящ живот продължава да мотивира много хора да се стараят да извършват някакви радикални промени, нещо революционно, драматично, но в крайна сметка, както съм казвал и друг път, еволюцията е нещо много неприятно, мъчително, нещо като коремна операция. Когато имаш апандисит няма начин да не го направиш, просто се налага", коментира бившият премиер.

Според Филип Димитров, местният вот е много важен и няма нищо удивително в това. "Това съвсем не означава, че изборите не могат да завършат с някакъв приличен резултат, който да даде възможност да се направи що-годе разумен кабинет. Както знаете, перфектното е най-големият враг на доброто. Не очаквам някакво перфектно развитие", допълни гостът.

Той припомни, че има и много поуки, които можем да извлечем. "Наскоро, ровейки се из италианските конституционни правила се натъкнах на формули, които описват колко полезен е един – това, на което ние му викаме „двуполюсен модел“, който в известен период от време е вършил там чудесна работа. Ние обявихме, че това нещо е много лошо и полека-лека нещата започнаха да се свеждат до различни джобове от представителство, което всъщност никак не може да бъде ефикасно по този начин, защото реализмът показва, че ти никога не можеш да очакваш 100% изпълнение от всичко, което искаш от своите представители, но поне има някакви разумни граници, в които можеш да поставиш вота си", подчерта бившият премиер и настоящ конституционен съдия.

Филип Димитров е категоричен, че "компромиси в политиката се налагат".

Целия разговор гледайте във видеото!


1
1 rate up comment rate down comment 0
^^©
преди 1 година