Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

БЧК: Само за три дни събрахме над 1 млн. лв.

България първа помогна на Турция, казва акад. Христо Григоров

14.02.2023 | 13:33 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Опорни хора" гостува председателят на БЧК акад. Христо Григоров.

„Финансовият ресурс, който събрахме, още един път демонстрира, че дълбоко в душата на българина съществува това, което ние сме наследили от нашите баби и дядовци – да бъдем добри, усърдни и да бъдем готови във всяка една минута да помагаме. Ние събрахме само за три-четири дни над 1 милион лева. Разбира се, голяма част от тях вече изпратихме в нашата централа за Сирия и Турция, но какво показва това? Това показва, че българинът е добър. Българинът е готов да протегне ръка. Независимо, че не живее много комфортно в момента, той отново отвори сърцето си и както виждате резултатите са ясни“, каза Христо Григоров.

Той добави, че като финансов ресурс БЧК вече е изпратила 800 000 лв. – 480 000лв. за Турция и 320 000 за Сирия.

„Имаме още палатки, одеяла, всичко имаме, но тук трябва да се намери начин, и това вече трябва да бъде на държавно ниво - да се вземе решение, как стоката да бъде закарана до Сирия“, добави председателят на БЧК по повод помощта за Сирия.

„България беше първата, която наистина помогна на Турция. Нашите спасители, на Планинската спасителна служба - 12 човека с 5 кучета, бяха първите, които стъпиха на мястото на земетресението“, категоричен бе гостът и припомни:.

Преди да тръгнат, те казаха: „и един човек да спасим, ще бъде оправдано нашето отиване“. И действително нашите кучета намериха и спасиха няколко човека. Извадиха ги“.

Целия разговор гледайте във видеото!