Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Няма да са лесни преговорите с ЕК за въглищните централи

Не е мисия невъзможна, категоричен е Трайчо Трайков

16.01.2023 | 14:20 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Опорни хора" гостува бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков.

По темата за предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост в частта "Енергетика" за въглищните централи гостът заяви:

"Това е по- лесната част – да възложиш на някого да се договори и сега предстои по-сложното, защото реално това е нещо, което е било съгласувано през процедурата на разговорите с ЕК. Сега, представителите на суверена казват на изпълнителната власт: „размислихме, отидете и се договорете“. Според мен, това не е лоша стъпка. Обстоятелствата са такива, че можем и трябва да се възползваме в максимално дълъг срок от тези мощности“.

Според Трайчо Трайков, "няма да са прости и лесни преговори. България също ще трябва да сложи нещо на масата, аргументи има – могат да се формулират по сравнително убедителен начин, така че не е мисия невъзможна".

Той коментира, че "вероятно са ни поискали в резултат на така получилия се цялостен резултат от разговорите и е прието това условие. Аз също смятам, че България, в сравнение с повечето европейски страни, има забележителен успех до сега в намаляването на въглеродните емисии, в сравнение с най-високите години, които при нас са към 1989 – 1990г. Затова казвам, че имаме достатъчно много аргументи".

Бившият енергиен министър е категоричен, че "темата далеч не е черно-бяла, включително и за бъдещите ни възможности за развитие на "Маришкия регион", тъй като всички парламентарни сили видяха ниския плод за обиране с взимането на това решение, а то на всичкото отгоре нито е страшно, нито е ангажиращо, нито трябва ти да го изпълняваш, така че беше най-естествено да се гласува по този начин".

По думите на госта, "всичко това е заради войната. Преди това постоянно се повишаваше цената на въглеродните емисии, въглищните централи произвеждаха рекордно скъп ток, който едвам намираше пазар. Само в моменти на най-високи цени, като цяло трупаше загуби. Сега, всичко това се промени драстично с невероятния скок на цените на електроенергията, вследствие на още по-абсурдния скок в цените на газа. И това отвори нова и неочаквана възможност за въглищните централи".

Целия разговор гледайте във видеото!