Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Проф. Румен Гечев: Решението за Шенген не е на Нидерландия и Австрия

Мигрантите минават основно през Италия, Франция, гръцките острови, допълва депутатът от БСП

12.12.2022 | 16:40 Редактор: Таня Харизанова

“Аз имах притеснения. Искам да сме в Шенген, тъй като трябва да се обясни на хората, че всъщност влизането в Шенген не е заради загубата на 3-4 минути, когато си даваме личните карти, а въпросът е икономически. Става въпрос за износа и вноса. Това е сериозният въпрос, тъй като за българския бизнес е много по-лесно, по-малко време се изразходва и естествено това значи по-евтино, защото сега, така да се каже, те си имат нелоялна конкуренция с другите износители и вносители в ЕС, които са членове на Шенген. Тоест, има икономическо измерение, но има и морално такова, и едва ли има политическа сила, която е щастлива от това, че ни сюрпризираха в последния момент и оправдаха нашите песимистични очаквания“. Това каза в предаването „Опорни хора“ проф. Румен Гечев, депутат от БСП.

Според него, проблемът е, че ние вече отговаряме технически на изискванията, „но по други геополитически причини не ни включват и решението не е на Нидерландия и на Австрия, а е на две-три водещи страни в ЕС и Съединените щати. Нямайте никакво съмнение, тъй като една свободна икономическа зона за движение, от една точка икономическа зона на транспортни средства е въпрос и на национална сигурност и това не става без съответното индиректно разрешение на водещата страна в НАТО- Съединените щати. Тоест по техни причини – геополитически и други те са решили да не ни допускат и въпреки че ние изпълняваме техническите изисквания, те подготвиха нашето неприемане“, изрази позицията си проф. Гечев .

Според госта, снимането на клиповете с мигрантите „може да е театрална постановка, която се снима в Колорадо или някъде в Азия, или в Европа, няма значение“.

„Мигрантите тръгват към нас, ние трябва да плащаме и да носим отговорност за всичко. Откъде накъде? И България е в много неблагоприятни позиции. Да помислим. Какъв е проблемът на Нидерландия и България за мигрантите? Като погледнем картата, между България и Нидерландия има доста други страни. Освен това Австрия претендира - имали са 75 000 нелегални мигранти.

По европейска статистика са имали 207 000 миналата година, показва Евростат. Те минават основно през Италия, Франция, гръцките острови.

Австрия и Нидерландия да поискат незабавното изключване на Германия, Италия и Франция от Шенген, тъй като там са най- много мигрантите“, посочи проф. Румен Гечев.

Целия разговор гледайте във видеото!