Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Бивш шеф на ГСУ: България изчезна от политическата карта

Не стои добре в съвременния свят, казва ген. Костадин Коцалиев

10.10.2022 | 16:30 Редактор: Таня Харизанова

„България не стои добре в съвременния свят. Според моето дълбоко и основателно убеждение, изчезна от политическата карта. Най-плодоносната част на населението не е в България, провалена е образователната система, провалена е здравната система“. Това коментира в предаването „Опорни хора“ ген. Костадин Коцалиев – бивш началник на Главно следствено управление от 1982 до 1990 година.

„Държавата сама по себе си е един сложен апарат, създаден от цивилизацията и това се отнася и за българската държава, която не е в добро състояние. Една от причините за това е, че тя не е наред като механизъм. Има както външни, така и вътрешни причини. Една от външните причини е, че се взимат решения, които не са в интерес на българската нация. Една от вътрешните причини е лошото състояние на държавната машина, която не работи както трябва. Държавата не може да се дърпа оттук и оттам. Тя е сложна система – законодателна сфера, изпълнителна власт, централна и местна, съдебна система с един куп главни вътрешни съставки. Ние нямаме вътрешен административен държавен апарат, който не може да бъде подменян нито при редовно, нито при извънредно правителство. В него могат да работят само хора, които са доказали, че могат да бъдат държавни служители от постъпването си до завършването на живота им“, казва гостът.

„Трябва да се променят много неща. На първо място да се гарантират правата и интересите на българските граждани. Какво значи над милион и половина прекратени наказателни производства, ако не и повече? Това означава, че правата на един милион и половина семейства и индивидуални граждани са нарушени. Как са защитени правата на българския етнос и на обществото като цяло, когато гръмна уникалната помпа ПАВЕЦ „Чаира“? Четох сборен материал за това, което е станало при последните взривове във военния завод. Във времето, когато аз ръководех този апарат, тази сфера беше централизиран и уникален апарат и бе разрушен през 2009 година. В условията на демокрацията имаше специализирано звено за тежки произшествия в икономиката на България – самолетни, автомобилни, минни, заводи, фабрики“, припомня ген. Костадин Коцалиев.

Целия разговор гледайте във видеото!

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
dimitarpg@yahoo.com
преди 1 година
Добре приказва генералът,но няма кой да чуе! Сигнализирай за неуместен коментар