Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Агент Тенев: Свободата е глас!

Лъчезар Ошавков, художник в Париж: Свободата е широко понятие

02.10.2022 | 15:00 Редактор: Таня Харизанова

Известният български художник Лъчезар Ошавков, който живее от дълги години в Париж, откри своя юбилейна изложба в София по време на изборите. Той бе гост на предаването „Опорни хора“. Как вижда България днес?

„Мисля, че се промени доста след промените, но не навсякъде, има още много неща. Преди гледах един български канал за чужбина, който се хващаше и той изчезна от десетина години. Информацията във Франция е изключително оскъдна. Естествено, аз имам много приятели, имам и нови и винаги съм бил добре информиран. Освен това съм в много тясна връзка с Българския културен институт в Париж, който се намира на едно прекрасно място - Шан-з-Елизе и получавам оттам много бърза информация,за това, което става в България. Така че, в течение съм на всички промени и процеси в страната“.

В „Опорни хора“ гостува и Иван Тенев, известен повече като „Агент Тенев“. Той коментира изборите и защо трябва да гласуваме и дадем своя глас на вота.

„Как да не гласува човек, като е напълно ясно и то е проверено през вековете - не съм го измислил аз, че свободата е глас. Това овчо мълчание, което е обзело всички и измислените митинги, протести и т.н., не вършат никаква работа, защото са просто някаква бутафория, измислени. И след като свободата е глас, за да сме свободни трябва да „изокаме“ и то така да „изокаме“, че да ни чуе онзи, най- отгоре, и втори план има това, че „свободата е глас“. Затова гласувам, защото щом свободата е глас, трябва да си дал своя глас, за да имаш правото на това „изокване“. Защото ако не гласувам, с какво право да викам срещу този или онзи, като съм гласувал за него“, казва агент Тенев.

Лъчезар Ошавков допълва темата с неговата позиция: „Свободата е едно много широко и понякога непонятно понятие. Аз в тази изложба имам една рисунка с маслен пастел, която идва от годините като студент. Аз първо завърших художествена гимназия и академия в София, преди да напусна България. Сега, тази рисунка по някакво чудо е останала, защото не е била приета в ателието по декоративна живопис, която е проект на мозайка, идея за мозайка. И заглавието е „Светлината и свободата“.

Целия разговор гледайте във видеото!