Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Експерт: Младите шофьори веднага „яхват“ бързи автомобили

Младите водачи трябва да управляват малки автомобили,казва Илия Царски

26.09.2022 | 17:30 Редактор: Таня Харизанова

„Ние, българите, нямаме европейското възпитание и все още не сме отговорни, когато управляваме автомобилите по пътищата. Все някой ни е виновен. Крайно време е да започнем да критикуваме на първо място себе си и след това останалите. И да бъдем по-толерантни“. Това каза в предаването „Опорни хора“ автомобилният състезател Илия Царски по повод войната по пътищата.

„Като лице на кампании, свързани с безопасност на движението по пътищата, както аз, така и моите колеги пилоти, апелираме към водачите да седнат зад волана, когато не са употребявали алкохол или каквито и да било други упойващи вещества, защото те влияят на реакциите на шофьора. За съжаление, напоследък наблюдаваме все по-често подобни такива ситуации, за жалост, някои от които завършват трагично и все млади хора, което е много лошо“, допълва Царски.

„Моето наблюдение е, че полицията, като цяло, контролира добре пътищата в България. Пътищата не са чак толкова зле, направиха се много добри магистрали, винаги има какво още да се желание, макар че в момента държавата е в някакъв застой, но това е друга тема. Пак казвам, ние постоянно виним някого, все някой ни пречи, някой е виновен, все си мисля, че е крайно време да бъдем отговорни и съм сигурен, че тогава тези пътни инциденти ще намалеят или поне да ги сведем до минимум“, казва Царски.

„Лошото е, че млади хора, които взимат книжка за правоуправление и стават шофьори, веднага „яхват“ едни бързи автомобили, вече много такива има на пазара и мисля, че и това е един голям проблем. Мисля, че младите водачи, в началото, трябва да управляват малки автомобили, с малък обем на двигателя, с малка мощност. В Италия има такава практика. Там мисля, че първата година и втората от както можеш да бъдеш водач имаш право за обмен на двигателя 1.4 и през този период от време, ако нямаш нарушения преминаваш по- нагоре“, коментира автомобилният състезател.

Цялото инвтервю гледайте във видеото!