Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Л. Денчев: "Булгаргаз" купува на една цена и продава на по-ниска на вътрешния пазар

Изтощиха го финансово и той не може да си плаща навреме, допълва бившият шеф на газовото дружество

08.09.2022 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

"Газова криза има от гледна точка на цените – колко хора и колко фирми могат да си позволят цените, на които България ще доставя газ без "Газпром"? Иначе, да, газ има за тези количества, които ни трябват. В смисъла на устойчиво решение и цени, които са поносими за бизнеса и бита обаче решение в момента не се вижда. Колкото до въпроса Ви за преговорите – аз съм преговарял с почти всички големи енергийни фирми, с техните президенти и широки ръководства в годините, включително и с "Газпром", разбира се, знам как се водят преговори. Те не се водят по начина, по който ни се представя в момента. Изглежда, че няма да получим отговора, който искаме“. Това каза в предаването "Опорни хора" д-р Любомир Денчев, бивш изпълнителен директор на "Булгаргаз" и "Булгаргаз Холдинг".

"Имаше години, в които "Булгаргаз" не плащаше авансово. Само че политиците прекалиха с този популизъм "Булгаргаз" да купува на една цена и да продава на по-ниска на вътрешния пазар. Изтощиха го финансово, доколкото можаха, и той започна да не може да си плаща навреме. Тогава започнахме да плащаме авансово. Тоест, вината си е в нас и сега няма как да избегнем авансовото плащане. Танкерите също ги плащаме авансово", допълва енергийният експерт.

"Хората говорят много за слотове, но дали знаят какво е "слот"? Думата идва от авиацията и всъщност това е времето, което е необходимо на един танкер да влезе в терминала, да разтовари и да излезе. Тоест, слотът е времеви прозорец. Няма как, след като слотовете се разиграват в края на предишната година, да има свободни слотове. Това е абсурдно", категоричен е Денчев.

"Тук бих искал да кажа нещо много важно – всички тези совалки на високо политическо ниво до Атина и разни екзотични дестинации в деветдесет и девет на сто от случаите са политически театър. Ревитуса – въпросният терминал, който толкова се спряга, е частна собственост. Гръцката държава има 33% участие. Водещият на частния консорциум е най-голямата италианска дистрибуторска компания. Дали тя ще се съобрази с интереса на България? Абсолютно същото важи и за Шах Дениз - 2. Изобщо не може да се говори за това, дали политически може да се увеличи или не доставката на газ. Тя няма как да се увеличи – чисто техническият капацитет е такъв, че е разпределен още при началото на използване на това находище между осем фирми. За щастие една от тях е "Булгартрансгаз" и повече газ няма и няма и да има. Всички приказки, че този и онзи е обещал да се увеличи, са за публиката", казва д-р Любомир Денчев.

"Ако нещата вървят по начина, по който вървят до момента, арбитражът не е евентуален, а сигурен. Арбитражът е в Париж, а там съдиите имат достатъчно сериозно реноме и ако някой се надява, че понеже е в Париж, чисто политически заради Украйна ще се реши в наша полза, това са напразни илюзии. За съжаление, в момента арбитражът не е в наша полза", заяви д-р Любомир Денчев.

Целия разговор гледайте във видеото!


1
1 rate up comment rate down comment 0
васко
преди 1 година
Прав е човека, ако реално се искаше да се осигури газ за зимата зеления чорап радеф да вдигне телефона и с човека от кремъл да беше се договорил, а не ударения с лопата ен. министър да се чуди какво да излъже. Сигнализирай за неуместен коментар