Опорни хора

Събота от 19:30 часа
още

Пеканов: Няма преориентация на страната по отношение на Кремъл, работим по зададени приоритети

"Толерирането на вредни практики води до най-тежките последици", каза той за трагедията с двамата полицаи в Бургас

27.08.2022 | 20:00 Редактор: Теодора Патронова

Възобновяваме разговорите с "Газпром". Връщаме ли се в орбитата на Кремъл?

"Чувам критиките и притесненията, но искам да кажа, че няма такъв момент, в който да има преориентация на страната ни. В служебния кабинет продължаваме да работим по зададени приоритети с оглед европейската интеграция", подчерта вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в "Опорни хора".

Той изтъкна, че България трябва да намери дългосрочни алтернативни енергийни източници, които да гарантират сигурността на нашата икономика и система. Гостът каза, че основният приоритет е да се осигури сигурността на енергийната система, всички рискове трябва да бъдат адресирани и да се поставят условия, които са добри за нашия национален интерес.

"През годините сме толерирали твърде много това да се промъкваме около закона, да затваряме очи за злоупотреби и корупционни практики. Това трябва да спре. Не можем да си позволим да продължаваме така. Виждаме как корупцията и толерирането на вредни практики водят до най-тежките последици", коментира Пеканов трагедията с двамата полицаи в Бургас. 

"През идната седмица ще изпратим първото искане за изпращане на средства по Плана за възстановяване. Имаше един отворен казус, който ние по най-бързия начин се опитваме да решим. Когато този проект бъде изпълнен, в началото на октомври се надяваме този индикатор да бъде покрит и съответно през есента да получим "зелена светлина" за първото плащане. Това е много важно плащане за бюджета", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Вицепремиерът добави, че за тях е важно да осигурят и всички бъдещи плащания. По думите му Планът за възстановяване изисква огромно координационно усилие. Всички държави членки се учат как да го изпълняват. Той заяви, че народните представители трябва да разберат своята отговорност - тя няма да бъде само да правят политика, а ще трябва да вземат решения в много спешен порядък - реформи, които страната е поела ангажимента да направи.

"Ние ще получаваме средства, ако сме си свършили работата. Ако нещо не е изпълнено както трябва и по правилния начин, да, съществува риск да не получим пари. Политическите сътресения забавят всички тези важни реформи. Последните месеци политическата класа ги прекара в спорове помежду си, а имаме много работа. Служебният кабинет, който има хоризонт два-три месеца, няма възможност да променя тези планове, те трябва да се случват по начина, по който сме поели вече ангажимента", смята Пеканов.

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК