Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Тома Биков: На ръба на политическа ескалация сме

Всеки трети протестира, притеснявам се от сблъсъци, заяви депутатът от ГЕРБ

20.06.2022 | 14:00 Редактор: Таня Харизанова

Ще мине ли вотът на недоверие?

“Съгласен съм, че никой не иска нови избори, но политическата конструкция е такава, че на мен ми се струва все по-възможно. Не е само до желание. В тази конструкция партиите бяха четири, а останаха три. В парламента няма мнозинство и не дават никаква адекватна формула за преструктуриране на мнозинството, защото първо трябва да знаят, че 121 депутати могат да им помогнат да преодолеят вота на недоверие, но с тях не могат да управляват. Трябва да са поне около 130. Ако са 121, това означава тези хора да не боледуват, да не отстъпват и всяко заседание ще е на косъм. Освен това трите партии са с общо 109 депутати, всяка от тях с различия. Това ще доведе до още по-голяма политическа нестабилност“. Това каза в предаването Опорни хора депутатът от ГЕРБ - СДС Тома Биков.

По повод сцените в Народното събрание Тома Биков отговори:

„Не е опасно да се случват там. Опасното е желанието на определени хора да ескалират и уличното напрежение. Според мен сме на ръба на политическа ескалация. Не сме взели решение за протести, но всеки трети го прави и поради това се притеснявам от сблъсъци. Ролята на депутатите е дебатите и спорът да се водят в парламента и да се решават с гласуване, а не с тояги и юмруци. Уличният натиск се решава с избори и преговори, а не с мнозинство в парламента“, категоричен е депутатът от ГЕРБ.

Възможно ли е новото мнозинство да прерасне в нещо друго?

„Няма ново мнозинство, а разпад на мнозинството. Не може да има такова. Очевидно в рамките на този парламент няма да управляваме. Нормална практика е когато управляващата коалиция загуби мнозинството си в парламента да се смени председателят на парламента. В такава хипотеза са били и Стефан Савов, и Огнян Герджиков – не по-малко достойни председатели на българския парламент от г-н Минчев, когото аз също много уважавам. Въпросът е, че председателят на парламента е представител на мнозинството винаги. Ако г-н Кирил Петков беше разбрал, че е загубил мнозинството си и беше предприел адекватни ходове – да поиска вот на доверие, да подаде оставка, да се опита да сформира ново правителство с нова конфигурация – това нямаше да се случи. Г-н Борисов каза, че коалиции се правят на базата на общи цели и идеи, а не на базата на това, кой кого мрази и обича. Не сме в детската градина. Каза им, че сме готови да участваме в управление, което е проевропейско и води разумна финансова политика. Ако тези хора, които не могат да се задържат в управлението за шест месеца, са единствените защитници на европейския път на България, аз съм дълбоко притеснен за него. Той не се гарантира с лозунги и манифестации, а е въпрос на разбиране на демокрацията и съобразяване с нейните правила“, заяви Тома Биков в студиото.

Цялото интервю гледайте във видеото.