Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Златанова: Как се връща справедливостта в българското общество

„Магнитски“ не трябва да е инструмент за политическа разправа, категорична е бившата правосъдна министърка

13.06.2022 | 15:00 Редактор: Таня Харизанова

„Ние все още не знаем кой е същинският автор, откъде точно са се появили тези идеи, не знаем дали и това, което сме видели е бил истинският текст или проектотекст. Истината е, че България има много сериозна нужда да покаже на своите граждани справедливост. И това важи за всички политици изобщо, не само за управляващите в момента. Дали точно български закон „Магнитски“ ни трябва?

Ще направя уговорката, че това е изключително неудачно название, което са избрали потенциалните автори. Разбирам, че политиците обичат гръмкия, разбираемия изказ, но той в случая не върши работа, защото няма как да се прилага чужд закон на българска територия, но последствията от действията на чужда държава, разбира се, ако нашия парламент пожелае, защото той е законодателят и от него зависи, би могъл да ги уреди. В това няма никакъв проблем. Ние можем да си приемаме закони, такива, каквито ние преценим. И ако преценим, че лица, които са санкционирани по чужд закон, пък бил той и законът „Магнитски“, следва по някакъв начин да носят отговорност или действията им да се проверяват и в България-няма проблем.

Вижте, това не е проблемът, в случая. Проблемът е, че до сега нямаме наистина ясна стратегия, стройна и изпълнима, за това, как се връща справедливостта в българското общество, защото липсата на справедливост, чувството за ненаказуемост на хората по високите етажи, което съгласете се, е абсолютно очевидно. Нали няма българин, който да ви каже „Да, има справедливост, преследват се хората, големците, които са извършили неща“. Ние по цял ден четем, в медиите, вие разкривате случаи непрекъснато на злоупотреби, на носене на някакви пари в чували, на някакви нередности, на злоупотреби с евросредства и нищо не следва от това. И това обезверява хората и всъщност липсата на справедливост е изключително пагубно за всяко общество. То го дезинтегрира. Така че, имаме ли нужда от закони, които да преследват корупцията и прането на пари и останалите престъпления- да, имаме нужда от такива закони. И колкото по- бързо ги приемем, толкова по- добре“, каза в предаването „Опорни хора“ бившият правосъден министър Зинаида Златанова по повод българския вариант на закона „Магнитски“.

По думите на експерта, имаме нужда от подобен закон. Как точно ще бъде направен?

„Това е вторият много важен въпрос, защото принципът в тези неща, които нас ни учат още като студенти в юридическия факултет е, че нито един невинен не трябва да пострада. Това не трябва да е инструмент за политическа разправа. Аз съм била в политиката и знам какво е имало и срещу мен, така че „не дай Боже“, на никого да не му се случва повече по политически причини, нито един невинен не трябва да пострада.

По-скоро двама виновни може би, ако се случи да ги изпусне правосъдието, но нито един невинен не трябва да пострада. Но пък виновните трябва да си получат справедливостта, защото в противен случай, ние изпадаме наистина в много дълбока обществена криза. Това, което например смятам за много удачно, е, че трябва да се уреди задължително по-различен начин от наказателното преследване резултата от злоупотребите с европейски средства“, допълва Златанова.

„Всеки има съсед, във всяко населено място има такива проекти, прането на пари е по-сложно престъпление, по- отдалечено от съзнанието на хората, но ето с европейските средства- няма как да продължава по този начин, още повече самият ЕС има закони, които налагат, когато и който е злоупотребил с европейски средства, той да ги връща на европейския бюджет. А при нас, какво се случва? Правят се финансови корекции и държавата, всъщност всички ние, като данъкоплатци, от нашите пари връщаме тези средства на Брюксел, когато има установени злоупотреби“, конкретизира Златанова.

„Нито един невинен не трябва да пострада, не трябва да има в никакъв случай „нови бухалки“, защото и до ден днешен и прокуратурата беше наричана бухалка, и КПКОНПИ беше наричана бухалка в годините назад.

Моят съвет е да се направи една работна група от най- добрите експерти - дали ще е в Министерство на правосъдието, дали ще е в Министерството на финансите, за да направят цялата законодателна структура. Какви точно закони ни трябват, може да бъдат подзаконови актове, нека да правят цялата стратегия, така да се каже, какво точно ни е необходимо и да се разпише това- не е толкова трудно!“, заяви Зинаида Златанова.

Цялото интервю гледайте във видеото!