Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Атанас Зафиров: България не изнася оръжие за Украйна

Мерките на правителството не увеличават инфлацията, категоричен е зам.-председателят на БСП

23.05.2022 | 13:30 Редактор: Таня Харизанова

„Няма как да се увеличи инфлацията, тъй като целта на мерките е именно да компенсират този неин ръст и ако могат да додадат още добавена стойност е най-добре. Те са насочени към три основни цели от хора и сектори, които са най-уязвими към тази криза. За мен и моята политически сила най-важен е сегментът на социално-уязвимите групи, работещите бедни, майките с деца, семействата с малки деца, безработните, разбира се и пенсионерите и за тях правителството прави неща, които дори не са били правени до момента. Средният ръст на пенсиите например ще бъде около 20 %“. Това каза в предаването „Опорни хора“ Атанас Зафиров – депутат и зам.-председател на БСП по темата за антикризисните мерки на правителството.

„Моята математика е много проста – за 12 години вдигнаха пенсиите със 100 лв., а ние за една година ще ги увеличим със 167 лв. От първи юли минималната пенсия ще бъде 467 лв. – близо 56 % ръст. В тази сума влиза и 60 лв. инфлационно добавка, която досега се даваше като Ковид - добавка, а вече сме намерили трайно установена форма. Тук бих добавил и компенсациите за намаляването на данъчната основа на семействата с едно и две деца – ако едно семейство с две деца условно получава 2000 лв. среден годишен доход, на практика сега спестяването за тях ще бъде в рамките на 100 лв. на месец за двете деца. Другата голяма група е българската икономика с редица допълнителни облекчения – продължава помощта за енергоносителите, компенсация за цената на газа, за да се запази на нивата, които бяха преди спирането на доставките от „Газпром“. Също бих посочил и намаляването на ДДС-то върху горива и енергоносители, така че, това да се усети веднага върху крайния потребител. Ходът на тези промени е даден и дори тяхното обявяване ще успокои нещата и те ще дадат своя положителен ефект. Сроковете на влизане на тези компенсации са различни, но така или иначе те вече са факт“, коментира Атанас Зафиров.

„Това са мерки, които ще бъдат усетени от абсолютно всички категории български граждани, например нулевата ставка за цената за хляба. Тук вече държавата трябва да влезе в ролята си на регулатор. С бирата и виното като че ли не се получи и тенденцията ще се обърне. Ставката им ще се увеличи до старите 20 %. Ще се увеличат електронните ваучери – те ще могат да бъдат ползвани както като културен чек, така и като средство за плащане на сметки за електроенергия. Цената на масовите горива ще бъде намалена с 25 стотинки – това отново ще бъде в полза по-бедните ни граждани“, уточнява зам.-председателят на БСП.

„Има технически трудности, но и за тях ще се намери решение. Важното е, че правителството отдели сериозен финансов ресурс. Откъде ще дойдат парите. За разлика от предишното управление, което раздаваше пари чрез изкуствени бюджетни излишъци, в сегашното средствата идват от повишена събираемост за сметка на борбата с контрабандата и изсветляването на сивия сектор. Очакваме и сериозни постъпления от мярката, която ще бъде въведена – допълнително данъчно облагане на свръхприходите от фирмите в енергийните дружества, които реализираха огромни печалби. Смятаме, че една възвръщаемост от порядъка на 15 % годишно е напълно нормална за тези условия. Всичко останало би трябвало да се преразпредели към хората, от които тези средства са взети, защото това са ненормално високи печалби. Средства има и въпросът е да се разходват честно и прозрачно и за всеки изразходен лев да се дължи отчет на българското общество“, добави Атанас Зафиров.

По повод обвиненията на ГЕРБ – СДС, че от парите за компенсациите на бизнеса липсват 3 млрд. лв., Атанас Зафиров каза:

„Няма да навлизам в детайли. Работата на опозицията е да търси точно такива критики. Нашите сметки са ясни и категорични и съвсем скоро ще бъдат усетени в джоба на българина. Необходимо е още малко време за всяка институция, за да се обмислят мерките“.

За искрите между „Дондуков 1“ и „Дондуков 2“, както и за тези между БСП и президента Радев, Зафиров отговори:

„Факт е, че в последно време имаше изострена реторика по определени теми, но го отдавам на добрата работа на управляващата коалиция, която на първо място показа, че няма да търпи менторство и вмешателство в работата си, независимо откъде идва то. Също така показа, че по въпроси, които касаят националните интереси, може да бъде единна и категорична, и всеки участник в нея може да достигне нивото на отстъпки по начин, по който да се запази цялата конструкция, но и да не се прекрачват съответните червени линии, които са важни за всяка партия в коалицията. Може би това създаде известна нервност в някои от участниците в политическия живот на страната“, коментира Атанас Зафиров.

На въпрос, дали са верни твърденията на БСП, че „Продължаваме промяната“ е дело на президента Радев, зам.-председателят на БСП отговори:

„БСП е партията в тази коалиция и в българското общество, която е спазвала и спазва най-умерения, спокоен и отдалечен от всички крайности тон и смятаме така да бъде и занапред. Нямаме навика да коментираме работата на другите институции“.

По повод националния ни интерес за еврочленството на РСМ и действията на премиера Кирил Петков, Атанас Зафиров коментира:

„Мисля, че той е доказал, че стои зад думите си. Темата е деликатна и актуална и това е една от червените линии на БСП. Иска ми се да вярвам, че получилият се наскоро дисбаланс е въпрос на лоша комуникация, а не на лоши намерения. Поне засега, и по отношение на външната политика, и по отношение на работата на цялото правителство, нямам основание да смятам, че тази червена линия, която ние заложихме, ще бъде прекрачена. Всичко е въпрос на разговори, които не трябва да спират. Включително в срещата с македонската министърка на отбраната, македонската страна също беше със сериозна делегация, но не обсъждахме тази тема. Обсъждахме преди всичко сътрудничеството ни в рамките на НАТО, геополитическата обстановка и засилването на сътрудничеството по линия на отбраната между двете страни. Срещата беше много ползотворна и за пореден път се убедих, че нещата, които ни събират са много повече от тези, които ни разделят, но диалогът не трябва да спира и не трябва да се робува на клишета“, изрази позицията си Атанас Зафиров.

Не бе отминат и въпросът за това, изнася ли България оръжие за Украйна.

„Може би трябва да напишем това някъде, за да стане ясно, че България не изнася оръжие за Украйна. Тя изнася оръжие за повече от 50 страни, но в тях не фигурират нито Украйна, нито Руската федерация и така е от години. Ясно бе обяснено, какво правят тези 50 страни – крайната страна-получател не е в забранителния списък. Българският военно-промишлен комплекс е един от малкото добре работещи“, категоричен е Атанас Зафиров, зам.-председател на БСП.

Целия разговор гледайте във видеото!


1
0 rate up comment rate down comment 1
Изненадан
преди 1 година
" Мисля, че той е доказал, че стои зад думите си".??????? Цялата управляваща коалиция доказа точно обратното. Сигнализирай за неуместен коментар