fallback

Николай Урумов: Не съм видял депутат или министър на финансите да дойде на спектакъл

Хубаво е на сцената зрителят да видя няколко пътя и сам да избере правилния, коментира актьорът и режисьор

24.04.2022 | 06:30 Автор: Елеонора Танева

Изконните български ценности - кои са те и как ще ги съхраним?

"Великден е светъл празник, свързан с огънчето, над което треперим да не загасне докато стигнем от църквата до дома си. Има енергия, която свещенослужителите ни я предават", сподели актьорът и режисьор Николай Урумов в студиото на "Опорни хора". 

Той подчерта, че хората имат различни търсения - както в храма, така и когато се изправят пред театралната сцена.

"Понякога може това от сцената да ни покаже грешния път и да ни подскаже как да поемем по верния. Хубаво е да има няколко пътища и човек да избере, а не ние да казваме от сцената "Това е пътят и друг няма". Защото имаше такива времена", заяви актьорът.

Той посочи, че спектаклите се делят на фестивални и комерсиални. А идеалният е, когато съчетава и двата типа. А като една от важните роли на актьорите той посочи социалната - да накарат зрителите да се замислят за важни неща в живота.

"Така както актьорът като излезе от образ и в реално време набира телефона на своята майка, казвайки, че току що е свършил спектакъла и всичко е минало добре, така дори двама зрители да се обаят на своите майки -  спектакълът е изпълнил своята мисия", подчерта Урумов пред Bulgaria ON AIR. 

Актьорът и режисьор сподели, че никога не е летял в облаците, а е здраво стъпил на земята. А за него сценаристът, режисьор и актьор Рангел Вълчанов е казал:  "Някои биха го обвинили, че му е нисък мечтателният хоризонт, но Николай е стъпил здраво на земята и знае кой е и докъде могат да се разпрострат мечтите му."

Урумов коментира и връзката между политиците и изкуството. 

"Ние сме равно отдалечени хората на изкуството от политиката. Сега вече сме достатъчно отдалечени, може би така трябва - те не се интересуват от нас и ние не трябва да се интересуваме от тях. Да излезем на протест и какво ще стане - те ще кажат - "Ще затворим 3 театъра", ще ни спрат парите. Аз за толкова години от 10 ноември 1989 г. на пръстите на двете си ръце броя политици, които са влезли в театрален салон, с изключение на президенти, които са дошли на премиери или министри на културата, защото така е трябвало по протокол. Не съм видял депутати или министър на финансите да е влязъл на спектакъл, за да има отношение към изкуството. Не знам в зала "България" колко влизат, колко са на изложбата на Венета Радкова", констатира със съжаление Николай Урумов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Опорни хора
fallback