Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Пирински: Ако няма параф на молбата от най-високо място, никакъв шанс за назначение от БСП

Не само за зам.-министри и директори, а за чисто технически и обслужващ персонал, допълни политикът

19.04.2022 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

„През тези 30 г. не мисля, че е имало спокойно Народно събрание. Това обаче, което сега е особено тревожно, е, че представителството, което беше излъчено на последните избори, се оказва само след няколко месеца, че не може да задържи достатъчно убедителна позиция пред обществото, че ангажиментите, с които дойде в Народното събрание, действително са тези, които са в споразумението, в допълнителните документи. И пред очите ни не просто се разминава, но се стига до изостряния“. Това каза в предаването „Опорни хора“ бившият председател на НС Георги Пирински.

Имаше заявка, че ние се връщаме към управление, което е парламентарно на републиката. Не просто парламентаризъм, а република с парламентарно управление, подчерта Пирински. „Как гражданите могат да гледат на този парламент с надежда, че ще има някакво качествено управление в техен интерес, а не караници?“, попита риторично Пирински.

„В този момент, да наблюдаваме политиканстване на дребно е наистина много тревожно“, заяви Пирински.“Всеки трябва да си поеме дъх и тръгвайки към развитието на политическия процес да си помисли, с какво ще се яви на изпита пред избирателите.“

Пирински подчерта, че понятието, което трябва да бъде водещо за всички, е сигурност, национална сигурност, социална сигурност и индивидуална сигурност.

По повод предсрочни избори, Пирински каза, че избирателната активност пада, че дилемата „дали да гласувам или не“ става силна.

Според него, много сериозен е въпросът с партиите. „В анализ се прави констатация, че партиите не са способни да излъчат висока степен на ангажираност, защото вътре в тях, вътрешно-партийната демокрация е разрушена. Стига се до момента, когато едно лидерство, чрез апарат или медии, получава възможността да прави каквото иска“, обясни бившият председател на НС.

По повод състоянието на БСП, Георги Пирински подчерта, че сондажите на социолозите не надхвърлят 10-процентовата бариера, която беше от последните избори. Защо?- пита Пирински. „Защото има едно друго поведение, което не виждаме. Става дума за това, кой и къде бива назначен в една или друга служба. Това, което чувам, е потресаващо. Не само за зам.-министри, директори и т.н., а за чисто технически и обслужващ персонал. Ако няма параф на молбата от най-високо място, никакъв шанс. Това е разрушително за доверието към БСП“.

Цялото интервю гледайте във видеото!