Фолклорът като радост за децата на Лазаровден ДНЕС

Тези и още много интересни теми и гости

08.04.2017 | 10:00 Редактор: Валерия Петрова
Фолклорът като радост за децата на Лазаровден ДНЕС

Днес, 08 април, православната църква чества първия от трите големи празника, свързани с чудото на Възкресението. В студиото на Днес посрещаме две прекрасни малки лазарки и техния ръководител Никола Йонов. Децата обичат традициите и фолклора, затова пеем и говорим за обредността на лазаруването и
моминските обичаи на Лазаровден. 

Тази сутрин започва и 7-то издание на традиционния 36-часов театрален и кино маратон, организиран от Студентския съвет на НАТФИЗ. Възпитаниците на Академията за театрално и филмово изкуство отново ще отворят врати за всички, които искат да вникнат във врящия живот на учащите артисти. Повече за събитието научаваме от колегата Борислав Петров и неговите събеседници.

На днешния ден се чества още един празник - празникът на ромската общност по цял свят. Ден, в който празнува най-многобройното етническо малцинство в Европа, а всички ние честваме ромската култура. Онази музика, мотиви, жар и плам в литературата, театъра и киното, без които световното изкуство и цивилизация нямаше да бъдат същите. Наши гости са чаровната Наталия Цекова – първата ромка, завършила НАТФИЗ и актьорът по душа, писател и журналист - Валери Леков. 

Предстои ни и вълнуваща среща по повод новата книга на легендите Джеки, Джони и Чарли. „А дано, дано, дано“ е новото заглавие на култовото трио.  Дали обаче е „дано, ама надали“? Научаваме лично от единия от тримата мускетари - Георги Стоев – Джеки, Дарина Цветкова и Ива Трифонова.