Децата булки в ромското общество – Провокативно, епизод 44

Гледайте “Провокативно” всяка неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

26.02.2017 | 12:31
Децата булки в ромското общество – Провокативно, епизод 44

На 26 февруари в “Провокативно” по Bulgaria ON AIR: децата булки в ромското общество. Въпреки че броят на ранните бракове в ромските групи намалява, защо продажбата и женитбата на полу-деца продължава? Какви мерки и от кого трябва да се предприемат за превенция на тази практика? Милена Фучеджиева разговаря с незрящия журналист от ромски произход Кремена Будинова. Будинова не просто не одобрява, но остро заклеймява ранните бракове:
"Аз се обявявам срещу моите собствени хора с ясно съзнание и го правя абсолютно добросърдечно в името на бъдещето на тези деца. Хора, това е престъпление. Това, което извършвате и одобрявате спрямо своите деца, това е фатализъм първо за ромите в България и след това въобще за развитието на България. Защото, когато ти убиваш едно дете в посока на неговата личност, ти убиваш и България. Защото това дете би могло да се развива, би могло да влиза в университети, би могло да се осъзнава като личност, само да определя това, което иска. С малките булки се манипулира детското у детето. Това е гавра с децата. Аз няма как да го одобрявам и никога няма да го приема. Особено когато има случаи, момичето да е на 16 години, а пък онзи, който е посегнал върху него, е на 32 г. И майката била съгласна. Това е педофилство. Това плаче за съд." Цялото интервю във видеото: 

В рубриката “Женските досиета Х” журналистът Иван Бутовски журналистът Иван Бутовски продължава чудовищния разказ за надзирателката от лагерите в Белене, Ловеч и Скравена Юлиана Ръжгева. Как приключва т. нар. "дело за лагерите"? Защо няма наказани? Защо до последно Ръжгева твърди, че не е убивала, въпреки доказателствата за това? Какъв е трагичният край на жената, наричана "палачът от лагерите"?

Гост на предаването по темата за ранните бракове е изпълнителният директор на “Българския фонд за жените”  Надежда Дерменджиева. Противоречат ли си феминизмът и традицията за ромските деца булки? Тя отбелязва факта, че все повече намаляват пазарите на булки. "Втората положителна тенденция е, че все повече ромските момичета се женят по-късно. Трето, все по-късно раждат и това не може да се определи като добра или лоша тенденция, но все повече има семейства с по едно дете. Още един стереотип отпада. 
Относно ранните бракове и пазарите на булки – ромите са български граждани, така че те по наказателния кодекс подлежат на наказание – родителите, които склоняват младежите. Защото много често се среща младо момиче и младо момче да бъдат оженени насила. Кой е виновен в ситуацията? От друга страна, наказанието ли е най-доброто нещо? Ако ти извадиш от това семейство родителите, които ги издържат, какво става с младите? 
Засега в България се действа по-скоро със санкции, отколкото с превенция."

Традиционната анкета на предаването пита хората трябва ли да бъдат съдени родителите на малолетните ромски булки, медиите представят ли добри новини за ромите и има ли прогрес в ромското общество?