Спецпрокуратурата реши: Миню Стайков остава за постоянно в ареста

Капацитетът на незаконното предприятие било 2000 цигари на минута, съобщиха още разследващите

07.09.2018 | 13:24 Редактор: Велислав Филипов
Спецпрокуратурата реши: Миню Стайков остава за постоянно в ареста

Само петима от обвинените осем души след акцията във фирмите на Миню Стайков са задържани. На три лица е поискана мярка "задържане под стража”, сред тях е и бизнесменът Миню Стайков. Другите две лица се издирват. Това съобщиха от спецпрокуратурата.

Сред арестуваните е и братът на съпругата на алкохолния бос Белун Хазърбасанов. Тя обаче не е сред задържаните. Синът на Миню Стайков се издирва с европейска заповед за арест, а други двама са обявени за общодържавно издирване, тъй като няма данни те да са напускали страната.

При проверката е установено, че става дума за верига от свързани фирми, ръководена от едно от задържаните лица. Прокурорът от Специализираната прокуратура Ангел Кънев уточни, че в момента се изяснява кой точно е ръководителят на организираната престъпна група.

Ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева допълни, че общо 20 са дружества, които са свързани помежду си и които са участвали в данъчни престъпления по случая "Карнобат". По думите ѝ разследването е по няколко направления и е изключително мащабно.

Всичко започнало, след като била получена информация, че в северната индустриална зона на Карнобат има нелегална фабрика за цигари. 

Капацитетът на предприятието било 2000 цигари на минута. Цигарите от фабриките в Карнобат са продавани на територията на България и на други държави в ЕС. В хода на разследването било установено, че над 20 свързани фирми осигуряват логистична подкрепа.

Възложено е на данъчните да извършват проверки на хора и свързани с тях фирми. Също так ще се проверява и дали е платен акциз върху  спирт, открит в складовете на "Винпром" в село Венец. Събрани са и доказателство за източен ДДС в размер на 1 милион лева.

Очаква се по-късно днес спецпрокуратурата да поиска постоянен арест на петима от членовете на групата, сред които Миню Стайков, братът на съпругата му Рени - Хазърбасанов и синът на кмета на Карнобат Иван Димитров.