Йоан споделил с приятел за убийството, а той го издал

Разследването по случая продължава, заявиха от Прокуратурата

24.02.2017 | 09:30 Редактор: Мария Аладжова
Йоан споделил с приятел за убийството, а той го издал

Предполагаемият извършител на убийството на 15-годишният Георги Игнатов - Йоан Матев, е направил извънпроцесуални признания пред лице, което по-късно е било разпитано от разследващите органи. Матев дори е споделил с лицето къде е изхвърлил ножа, с който е извършил престъплението.

Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

В хода на разследването, продължило около 20 месеца, са били разпитани над 1200 лица, включително и такива от обкръжението на убития Георги Игнатов, както и близки до Йоан Матев. Изискани са записи от цялото видеонаблюдение в Борисовата градина, от седем подлеза и метростанции, от видеонаблюденията по основните булеварди.

"Имаше информация от 102 клетки, които са обслужвали мобилни телефони на над 30 хил. човека в България, които са се намирали в района на Борисовата градина, така че усилията бяха изключително големи", посочи Арнаудова.

Оказва се, че ножът, с който е бил убит Георги, е бил изхвърлен в шахта, близо до местопрестъплението. Появиха се упреци, че разследващите са допуснали пропуск, като не са проверили мястото.  

"Не можем да обвиняваме целия разследващ екип за това, че точно до тази шахта не са стигнали в такава конкретика и детайли. Важното в момента е, че разполагаме с оръдието на убийството. То е изпратено за изследване в лаборатория, която да установи наличието на ДНК материал, което ще даде най-силното доказателство и за авторството, и за механизма на това убийство", поясни Арнаудова.

Ако се докаже, че действително Йоан Матев е извършителят на престъплението, го очакват от 2 до 8 години лишаване от свобода. Срокът е именно такъв, защото в момента на убийството Матев е бил непълнолетен.

Според разследващите Матев не е познавал Игнатов, а целта му е била да вземе портмонето му. Тази версия подлежи на доказване, допълни говорителят на главния прокурор.

"Тази версия става все по-несигурна. Обвиняемият Йоан Матев все още се възползва от правата си да не дава обяснения. Надяваме се да получим пълната картина, неговото обяснение, каквото и да е то", отбеляза тя.

Румяна Арнаудова направи коментар и за подадения от Георги Костов сигнал за оказване на натиск върху него, за да подаде оставка като Главен секретар на МВР:

"По този сигнал главният прокурор е разпоредил и в момента се извършва проверка. Тя е ориентирана към снемане на обяснения от лицата, за които се твърди, че са провеждали разговори с г-н Костов".

По случая се разпитват сегашния министър на МВР Пламен Узунов, директорът на Дирекция "Вътрешна сигурност" и шефът на Инспектората на МВР.

"Прокуратурата не разследва и няма да изследва, нито пък ще коментира законосъобразността на освобождаването на Георги Костов. Това освобождаване е станало по реда на Закона за МВР, а именно след решение на МС. Прокуратурата няма компетентност и няма да извършва проверка за законосъобразност на решението на МС за освобождаването на Георги Костов", подчерта Арнаудова.