19-годишният Йоан е убиецът на Георги от Борисовата градина

Полицията открила и ножа, с който е извършено престъплението

23.02.2017 | 12:05 Редактор: Анисия Иванова
19-годишният Йоан е убиецът на Георги от Борисовата градина

19-годишният Йоан Матев е обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина. Това стана ясно на брифинг на прокуратура и полицията по случая.

Извършителят на деянието е бил непълнолетен към момента на извършване на убийството - 2 юни 2015 г., което означава наказание от 2 до 8 години, ако бъде признат за виновен.

Задържаният младеж в момента е студент по право в Югозападния университет. Живее в Първо студентско общежитие в Благовеград. Вчера е правен обиск от полицията в студентската му стая. По време на извършване на убийството все още бил ученик.

След случилото се Йоан променил изключително много навиците си, външния си вид, включително спрял да ходи редовно на училище. Това също затруднило разследващите.

Йоан Матев е задържан за 72 часа, предстои да бъде внесено искане за постоянното му задържане.

Открит е и ножът, с който е наръган Георги.

Според полицията мотивът за жестокото убийство е грабеж - Йоан искал да вземе портфейла на Георги. Задържаният обаче не е обяснил мотивите си.

Експертиза на записите от камерите е върнала движението на Йоан до пейката, където е издъхнал Георги. Тя доказва, че в точния час на убийството той е бил до пейката, обясни директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов. По думите му експертизата е прецедент по своята сложност.

Братът на Йоан е задържан и разпитан като свидетел. От полицията обаче отказаха на този етап да съобщят дали той е бил на мястото на убийството. Маринов не отговори и дали бащата на задържания е полицай, както обявиха някои медии.

След убийството са проверени над 400 души, изготвени са психопортрети, изискани са записи от камери, обясни градският прокурор Емилия Русинова. Проверени са всички средни училища в София, снети са обяснения от множество лица.

На камера на БНР е забелязано лице, което идва откъм парка, което навело разследващите, че вероятно това е извършителят на престъплението, припомни тя.

Йоан влязъл в полезрението на полицията преди около 5-6 месеца. Извършени са претърсвания на всички жилища, които се знае, че е обитавал, както и на моторни превозни средства.